16 cele mai bune filme din 2019 pe care nu trebuie sa le ratezi

1
De Maria Constantin
6 dec. 2019

De la cele mai noi blockbustere, pana la productiile independente, aici sunt cele mai bune filme din acest an, pe care trebuie neaparat sa le vezi.

2019 e pe sfarsite, iar in materie de filme nu ne-a dezamagit. De la productii costisitoare, cu bugete uriase, pana la proiecte independente, am avut ce vedea anul acesta. Cu siguranta, ecourile starnite de „Joker” si mediatizatul cuplu De Niro – Pacino din noua capodopera a lui Scorsese, „The Irishman”, nu se vor stinge nici anul viitor.

Mai sunt, insa, si alte titluri importante pe care ar fi pacat sa le ratezi. Insider prezinta 16 filme din 2019 pe care trebuie sa le vezi.

„Us”

Atat in „Get Out”, cat si in „Us,” Jordan Peele a lucrat avand in minte publicul. „Us” te tine in fotoliu pana la sfarsit, iar dupa ce filmul se termina, abia astepti sa-l vezi din nou.

A doua pelicula a regizorului american este un horror atipic, deopotriva stralucitor si amuzant. Daca n-ai vazut filmul la cinema, ai pierdut reactiile spectatorilor la deciziile gresite pe care le ia protagonista.

Modul in care e filmat si distributia iti vor ramane in minte mult timp dupa ce ruleaza genericul de final. Lupita Nyong’o ofera o interpretare solida in ambele versiuni ale personajului sau. „Us” e genul de film pe care il poti vedea din nou dintr-o perspectiva diferita.

„The Farewell”

Drama prezinta povestea unei femei, Billi, care isi regaseste familia si radacinile din China dupa ce afla ca iubita sa bunica, Nai Nai, a fost diagnosticata cu cancer in faza terminala. Familia decide sa-i ascunda vestea batranei, in schimb organizeaza o nunta fictiva pentru ca toate rudele sa-si poata lua la revedere de la ea.

Tot filmul te intrebi daca nu cumva cineva va scapa secretul si ii va spune bunicii ca nu mai are mult de trait. „The Farewell” iti arata cum pot fi innabusite durerea si vina in timp ce se aud numai hohote de ras. Cea mai emotionanta latura a filmului este dragostea dintre bunica si nepoata ei, in timp ce Billi incearca sa-si gaseasca locul in lume.

„How to Train Your Dragon: The Hidden World”

Productia DreamWorks despre un baiat si dragonul lui este o poveste despre prietenie, loialitate si despre cat de mult poti iubi pe cineva incat sa simti cand vine vremea sa-l lasi sa plece.

Unul dintre punctele forte ale trilogiei este felul in care sunt zugraviti eroii care au proteza in locul unui picior – fara ca acest lucru sa fie privit ca un handicap. Trilogia merita apreciata si pentru ca omagiaza diferentele.

„Booksmart”

Debutul regizoral al Oliviei Wilde este o comedie reusita, pentru ca rezoneaza cu publicul prin felul autentic in care priveste tinerii. In ajunul absolvirii liceului, doua eleve foarte bune si prietene isi dau seama ca ar fi trebuit sa mai lase deoparte cartea si sa se distreze mai mult. Asa ca incearca sa recupereze intr-o noapte tot ce au pierdut in patru ani.

Cu timpul, scrie Insider, „Booksmart” isi va gasi locul meritat, langa „Ferris Bueller” si „The Breakfast Club”, printre cele mai bune filme despre perioada liceului.

„Avengers: Endgame”

N-o fi cel mai bun film Marvel, dar nimeni nu poate nega ca a devenit un fenomen cultural. Cel de-al 22-lea film Marvel are stangaciile lui, dar in a doua jumatate iti captiveaza atentia. Finalul cu aproape 40 de minute de actiune continua te loveste din plin in stomac si te lasa cu lacrimi in ochi.

„The Lighthouse”

Un thriller filmat alb-negru, in care actiunea se desfasoara pe o insula din New England, in 1890, unde doi paznici de far, Thomas Wake (Willem Dafoe) si Ephraim Winslow (Robert Pattinson) isi pierd mintile de atata izolare.

Daca ai dubii ca Pattinson poate fi Batman, urmareste-l in acest film.

„Joker”

Joaquin Phoenix a reusit intr-o maniera incredibila sa redefineasca acest personaj pe care Heath Ledger l-a jucat magistral. Viziunea regizorului Todd Phillips despre depresie si violenta este socanta, dura, dar in mare parte intemeiata pe realitatea cruda din zilele noastre.

Indiferent daca iti place sau nu filmul, interpretarea lui Phoenix te misca, iar daruirea cu care a facut acest rol, „la milimetru”, este impresionanta. Ar fi o surpriza uriasa si neplacuta sa nu fie nominalizat la Oscar.

„Parasite”

Filmul regizorului Bong Joon-Ho trebuie vazut si te va surprinde cu intorsaturile lui de situatie. Aceasta comedie neagra cu accente de thriller descrie violenta generata de inegalitatile sociale. Este povestea unui tanar, student la o universitate de prestigiu, care urmeaza sa mediteze fiica unei familii bogate.

Premiat la Festivalul de la Cannes, „Parasite” pare sa intre in carti si la Oscaruri, in 2020.

„Ford v Ferrari”

Rivalitatea dintre Ford si Ferrari de la sfarsitul anilor ’60 si competitia interna din cadrul Ford pentru a contrui o masina atat de buna incat sa castige legendara cursa de 24 de ore de la Le Mans e redata intr-un film pe care nu-l poti ignora, chiar daca iti plac sau nu masinile.

„Ford v Ferrari” a intrat in Europa cu titlul „The Grand Challenge: Le Mans ’66” si te va face sa te simti soferul masinii pe care o conduce Ken Miles (Christian Bale). Regizorul James Mangold a tinut sa foloseasca masini veritabile de curse in acest film. Iar dintre toate sutele de scene, doar doua includ o masina creata digital.

Bale si Matt Damon sunt foarte buni in rolurile de piloti. La sfarsit, vei intelege mai bine lumea curselor auto, chiar daca la inceput nu stiai nimic despre acest fenomen.

„Klaus”

Poate ca numele regizorului Sergio Pablos nu-ti spune mare lucru, dar de realizarile lui sigur ai auzit. El a creat animatiile „Cocosatul de la Notre Dame” si „Tarzan”, si a fost coautorul francizei „Despicable Me”.

Acum vine cu povestea emotionanta a unui postas, Jesper (Jason Schwartzman), care se imprieteneste cu un dulgher care creeaza jucarii, Klaus (J.K. Simmons). Legatura lor emotionanta va transforma un sat dezbinat dupa ani de ura. Sa nu te surprinda ca la sfarsit s-ar putea sa ai ochii in lacrimi!

„The Peanut Butter Falcon”

Un film independent despre toleranta, acceptare si despre cum sa-ti urmezi visurile, „The Peanut Butter Falcon” este simplu, sincer si motivational. Zak (Zack Gottsagen), e un tanar cu sindromul Down care viseaza sa devina un wrestler apreciat si ajunge in compania unui ticalos, Tyler (Shia LaBeouf). Cu timpul, Zak il impresioneaza pe Tyler, iar acesta il ajuta sa-si invinga limitele care l-au sufocat toata viata. Cei doi formeaza o alianta neasteptata si emotionanta.

Gottsagen, actor cu sindromul Down, a inspirat cateva dintre dialogurile filmului si a dat consistenta personajului sau, creionand si mesajul filmului, acela ca, la sfarsitul zilei, prietenii nostri sunt familia pe care o alegem.

„The Irishman”

Martin Scorsese si Robert De Niro aveau in plan de ani buni sa faca o ecranizare a cartii „I Heard You Paint Houses”. Rezultatul este un film care poate aduna multe premii in palmares.

Gratie unei tehnologii impresionante de intinerire, De Niro il joaca pe soferul irlandez de camion Frank „The Irishman” Sheeran de-a lungul unui interval de 40 de ani in care a lucrat pentru controversatul Jimmy Hoffa (Al Pacino).

„The Irishman” e un pic cam lung (are aproape doua ore si jumatate), dar daca esti fan Scorsese, nu vei simti cum trece timpul, regasind stilul din clasicele „Nasul”, „Taxi Driver” si „Casino”. In plus, duetul De Niro – Pacino e mai consistent decat cel din „Heat”. Adauga-l si pe nelipsitul Joe Pesci si vei obtine reteta clasica de succes a unui film cu mafioti.

„A Beautiful Day in the Neighborhood”

Un film emotionant, bazat pe povestea adevarata a prieteniei dintre renumitul om de televiziune Fred Rogers (Tom Hanks) si jurnalistul Lloyd Vogel (Matthew Rhys) care a inceput dupa ce reporterul cinic a primit sarcina de a scrie un profil de 400 de cuvinte despre Fred. Pe parcurs, Rogers ii castiga increderea scepticului Vogel si il face sa inteleaga ca trebuie sa se concentreze asupra a ceea ce conteaza cu adevarat in viata, precum salvarea unei relatii inainte de a fi prea tarziu.

Filmul te face sa-ti doresti sa fii macar putin mai bun si sa analizezi modul in care tratezi stari precum tristetea, furia si frustrarea. „A Beautiful Day in the Neighborhood” te ajuta sa speri ca oamenii pot fi buni si decenti daca isi dau putin silinta.

„Honey Boy”

Cel mai personal film al lui LaBeouf vorbeste despre abuzul fizic si verbal pe care l-a experimentat cand era mic din partea tatalui sau, in timp ce filma seria Disney „Even Stevens”. Actorul a scris scenariul in timp ce era internat la o clinica de reabilitare sub un pseudonim, iar in film il joaca pe tatal lui.

Povestea tulburatoare produsa de Amazon este, in opinia criticilor, un film care va primi cu siguranta nominalizari la premiile Oscar, datorita modului sincer in care analizeaza relatia dintre LaBeouf si tatal acestuia.

„Queen & Slim”

O oprire de rutina in trafic degenereaza cand un politist alb indreapta arma spre un barbat de culoare (Daniel Kaluuya). Dupa ce acesta il ucide pe agent in legitima aparare, el si iubita sa (Jodie Turner-Smith) devin fugari intr-o cursa de urmarire declansata la nivel national.

Lena Waithe („Master of None”) ofera un scenariu de actualitate care se adreseaza miscarii „Black Lives Matter”, acuzand brutalitatea politiei, in timp ce intareste puterea comunitatii. Kaluuya si Turner-Smith reusesc o prestatie care te va urmari si dupa ce pleci din sala de cinema. Si s-ar putea sa iesi cu ochii in lacrimi.

„1917”

Aceasta drama despre Primul Razboi Mondial urmareste povestea a doi soldati britanici care se aventureaza intr-o cursa contra cronometru in spatele liniilor inamice pentru a le duce un mesaj important camarazilor lor.

Scenariul urmat de regizorul Sam Mendes („American Beauty”, „Road to Perdition”, „Revolutionary Road”) a fost inspirat de povestile spuse de bunicul sau. Maniera in care a lucrat Mendes te face sa simti ca faci parte din film, asa ca e bine sa vezi „1917” pe un ecran cat mai mare posibil.

Foto: PR.