5 moduri subtile prin care incalcam limitele celorlalti fara sa ne dam seama

1
De Irina Constantin
8 iun. 2020

Iti dai seama imediat atunci cand cineva ti-a incalcat limitele, insa observi la fel de usor si cand tu le incalci pe ale altora?

In prezent, suntem atenti la atat de multe lucruri incat ne scapa foarte usor detalii importante.

De exemplu, putem avea tendinta de a ne comporta gresit, fara sa realizam pe moment, chiar si fata de cele mai dragi persoane din viata noastra.

Cum stii ca incalci limitele celor din jur: 5 situatii pe care sa le eviti

1. Folosesti prea mult sarcasmul

Multe persoane apreciaza sarcasmul si glumele ironice, cu substrat. Totusi, chiar daca esti regina declarata a sarcasmului, incearca sa il folosesti cu moderatie, mai ales fata de persoanele pe care nu le cunosti foarte bine.

O remarca sarcastica nu este deranjanta, insa trei observatii pline de sarcasm intr-o singura zi pot incalca limitele oricui.

Daca simti ca o observatie pe care ai facut-o a deranjat persoana cu care vorbesti, lamureste acest aspect, cere-ti scuze si explica-i ca nu ai avut o intentie rea.

Nu intalnesti pe nimeni intamplator – cine e o lectie, cine e o binecuvantare?

2. Oferi sfaturi care nu au fost solicitate

Ce este gresit in a oferi un sfat? Pana la urma, asa iti exprimi bunavointa si incerci sa ii ajuti pe ceilalti, nu-i asa?

Ei, bine, lucrurile stau putin diferit. Uneori, persoana care iti povesteste ceva important din viata sa are nevoie de spatiu, de acceptare si de ascultare. Daca subiectul in cauza este si unul sensibil, cu atat mai mult!

Asadar, daca ai o opinie sau o recomandare, intreaba-ti prietena sau colega daca vrea sa auda sfatul tau sau prefera sa o asculti in continuare, fara sa spui nimic.

3. Intarzii mereu si nu tii cont de timpul si energia celeilalte persoane

Chiar daca 5-10 minute sunt acceptabile din cand in cand, atunci cand intarzii de fiecare data la intalniri incalci, cu siguranta, limitele persoanei care te asteapta.

In plus, amanarile si reprogramarile repetate arata ca nu pretuiesti timpul si energia celorlalti, asa ca incearca sa faci promisiuni doar atunci cand esti sigura ca le poti respecta.

9 sentimente inconfortabile care arata ca esti o persoana buna

4. Incalci spatiul personal

Poate ca, pentru tine, o imbratisare spontana este un gest minunat, plin de afectiune si iubire. Trebuie sa iei in considerare, totusi, ca limitele difera de la o persoana la alta.

De aceea, daca nu cunosti foarte bine pe cineva, evita sa ii intri prea mult in spatiul personal. In plus, nu imprumuta obiecte fara sa intrebi inainte. Chiar daca tu si prietena ta cea mai buna impartiti mereu cosmeticele sau hainele, alte persoane s-ar putea sa fie reticente la aceasta idee.

5. Intri in detalii mult prea intime

Cum stii ca incalci limitele cuiva? Simplu: apare o liniste inconfortabila, iar interlocutorul tau nu stie sa reactioneze la valul de informatii pe care tocmai l-ai impartasit.

Detaliile intime si povestile personale pot fi o modalitate excelenta de a cunoaste o persoana si de a te apropia de aceasta, insa trebuie sa ai grija. Este posibil ca alte persoane sa fie reticente la a asculta informatii intime sau a se implica in discutii mult prea personale.

Foto: Unsplash.com