Plante care cresc nivelul de oxigen din locuinta. Ai nevoie de ele in casa ta daca vrei sa respiri mai bine

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 iul. 2023

Este un mod simplu de a-ti mentine casa proaspata, in mod natural. Descopera cele mai eficiente plante de interior pentru curatarea aerului pe care sa le aduci in casa ta.

Un studiu bine-cunoscut privind plantele de interior si calitatea aerului a fost realizat de NASA in 1989. Oamenii de stiinta studiau modalitatile naturale de purificare a aerului in spatii inchise, cum ar fi statiile spatiale.

Conform acestui studiu privind plantele pentru reducerea poluarii aerului din interior, autorul B.C. Wolverton recomanda sa ai cel putin doua plante „de dimensiuni bune” la fiecare 9,2 mp de spatiu interior.

Plante care cresc oxigenul si curata aerul din locuinta ta

5 plante care simbolizeaza energii pozitive, abundenta si fertilitate, iar daca le tii in casa ta atrag doar lucruri bune

Feriga cuib de pasare

O adevarata frumusete eleganta, aceste ferigi cu frunze incretite sunt plante de interior care curata foarte bine aerul, purificandu-l de formaldehida, care se gaseste adesea in noile pardoseli si tapet. Ii place foarte mult umiditatea, asa ca ar fi recomandat sa o tii in baie.

Provenind din padurile din Asia si Australasia, aceste plante cresc in varful copacilor si sunt obisnuite cu conditii de lumina diferite, de la lumina puternica si aerisita la semiumbra.

Palmierul Areca – sau palmierul bambus, palmierul fluture

Eleganti si gratiosi, acesti palmieri impodobeau foaierele hotelurilor Art Deco, saloanele de ceai si salile de dans in trecut. Originar din Madagascar, Areca are ramuri cu varfuri netede distinctive si arunca in mod natural o lumina frumoasa, umbrita. Datorita frunzelor largi, aceasta planta – impreuna cu multe alte tipuri de palmieri – exceleaza in eliminarea sporilor de mucegai si a amoniacului (care se gaseste adesea in produsele de curatenie de uz casnic) din aer, ceea ce o face perfecta pentru camerele de baie si dus.

„Acestei plante de apartament ii place lumina puternica si filtrata. Acest lucru se datoreaza faptului ca prea mult soare poate duce la arderea frunzelor. Cea mai buna practica este sa o asezi  langa o fereastra orientata spre sud sau vest, cu multa lumina solara indirecta si stralucitoare”, spune Mark Lawlor de la Happy Houseplants.

Planta paianjen

Beneficiile plantei paianjen, o planta clasica de interior care curata aerul, sunt numeroase. Aceasta planta este formidabila in eliminarea formaldehidei, toluenului si xilenului, toate substantele chimice care se gasesc in multe tesaturi sintetice, vopsele si adezivi. De asemenea, s-a dovedit ca reduc si nivelul de monoxid de carbon.

Este una dintre cele mai usoare si mai tolerante plante de interior, facand fata chiar si cu lumina artificiala. Nu agreeaza lumina puternica si directa a soarelui, care le va usca frunzele. De aceea, e recomandata daca nu ai prea multa lumina in locuinta ta. Spre deosebire de multe alte plante de interior, acestea sunt, de asemenea, non-toxice si pentru animalele de companie.

Planta dragon – Dracaena

Una dintre cele mai eficiente plante pentru a absorbi tricloretilena – un compus organic volatil nociv – planta dragon este, de asemenea, extrem de frumoasa datorita frunzelor sale luxuriante. Preferand semiumbra, aceste plante vin in toate formele, marimile si culorile. Dracaena poate supravietui la temperaturi mai scazute (pana la 10°C ), dar frunzele vor avea de suferit, devenind de obicei galbene.

Iedera englezeasca

Echipa de la The Joy of Plants spune: „Iedera elimina tricloretilena si benzenul din aer si este deosebit de buna la eliminarea formaldehidei; o substanta care se gaseste in aproape toate mediile interioare (cum ar fi placi aglomerate, mobilier si textile)”.

S-a demonstrat, de asemenea, ca frunzele sale ajuta la reducerea mucegaiului, ceea ce o face o planta utila pentru spatiile umede, cum ar fi o baie.

Plante de interior care reduc umiditatea si previn aparitia mucegaiului din locuinta

Se comporta cel mai bine in lumina directa a soarelui, pe un sol bine drenat si cu multa apa. Va arata uimitor drapata pe un raft sau intr-un ghiveci suspendat. Iedera este, de asemenea, excelenta ca planta de dormitor, fie ca este atarnata deasupra unei noptiere, fie ca atarna de un cuier plasat deasupra patului.

Planta sarpelui sau limba soacrei

Sansevieria este una dintre putinele plante care continua sa produca oxigen in conditii de aproape intuneric. De asemenea, este foarte eficienta in eliminarea formaldehidei, a oxidului de azot, a benzenului, a xilenei si a tricloretilenei din aer, toate substante chimice care se gasesc adesea in covoare sintetice, adezivi, vopsele si alte produse sau materiale pentru amenajari interioare.

Cu frunzele sale rasucite ca niste sabii si cu marcajele dungate, aceasta planta este o aparitie perfecta pentru o masuta, un pervaz sau un colt ingrijit. Rezistente si extrem de tolerante la seceta, au o crestere relativ lenta si pot face fata conditiilor de lumina slaba, dar vor creste mai repede in pozitii mai luminoase.

Aloe Vera

Un superstar printre plantele de interior, aloe vera nu numai ca este impresionanta la vedere si binecuvantata cu proprietati vindecatoare, dar poate ajuta si la purificarea aerului. Absoarbe dioxidul de carbon si produce oxigen pe timp de noapte, ceea ce o face ideala pentru dormitoare, in special.

Frunzele carnoase inmagazineaza apa, asa ca aceste plante pot face fata cu bine unei udari mai putin regulate, dar au nevoie de caldura constanta.

5 plante usor de ingrijit care iti transforma casa intr-o oaza de prospetime

Crinul pacii

Cu frunzele sale lucioase in forma de lacrima si florile sale de un alb pur, crinul pacii este una dintre cele mai populare plante de apartament, fiind o planta de interior care curata foarte bine aerul. Elegant, radiaza liniste si simplitate dar, de asemenea, descompune si neutralizeaza gazele toxice de uz casnic, cum ar fi benzenul, formaldehida si monoxidul de carbon.

Foto: depositphotos.com