Gogosi sau placinta cu mere? De ce nu amandoua?

gogosi umplute cu mere
1
De Ioana Marosan
19 nov. 2018

Aceasta reteta ii va multumi in egala masura si pe cei carora le plac gogosile in combinatie cu merele, dar si pe cei care prefera placinta cu mere.

Este o reteta rapida, usor de facut si este desertul ideal, alaturi de o cana de ceai sau de cafea. Te provocam sa o incerci si sa ne spui cum ti s-a parut!

Ingrediente pentru gogosi umplute cu mere:

Pentru gogosi:

2 pachetele de drojdie uscata activa (7 grame fiecare);

230 ml de cidru de mere cald (50-60 de grade Celsius);

6 linguri de unt nesarat, topit pana a devenit auriu;

45 de grame de zahar;

1 ou si 1 galbenus de ou, la temperatura camerei;

2 linguri de lapte integral;

3/4 lingurita de sare;

1/2 lingurita de nucsoara macinata;

1 lingurita de scortisoara;

480 de grame de faina alba,

Ulei de cocos pentru prajit (poate sa fie ulei de rapita sau alt ulei vegetal).

Pentru umplutura:

5 mere mari, curatate de coaja si de seminte, taiate cubulete;

3 1/2 linguri de unt nesarat;

1/4 lingurita de sare;

35 de grame de zahar alb;

45 de grame de zahar brun;

2 lingurite de scortisoara macinata;

2 1/2 linguri de cidru de mere;

1/2 lingura de faina.

Pentru glazura de zahar si scortisoara:

130 de grame de zahar;

1 lingura de scortisoara.

Mod de preparare:

Pentru aluatul de gogosi

Intr-un castron se amesteca drojdia cu cidrul cald si se lasa 5 minute la fementat.

In bolul standard de la mixer se amesteca untul topit cu zahar pana se omogenizeaza, apoi se adauga oul intreg si galbenusul de ou, sarea, nucsoara, scortisoara, amestecul de drojdie si 380 de grame de faina si se amesteca pana cand se obtine un amestec matasos.

Apoi se adauga restul de faina pana cand obtii o bila de aluat moale. Aluatul se transfera intr-un alt castron, ai carui pereti trebuie unsi cu ulei.

Se acopera si se lasa sa creasca timp de 1 ora sau pana cand aluatul isi tripleaza marimea. Apoi se pune pe o suprafata de lucru si se framanta pana se obtine un amestec cu textura uniforma.

Apoi se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, cu grosimea de 1,2 cm, si se decupeaza cercuri cu ajutorul unei forme rotunde. Cercurile de aluat se transfera pe o tava tapeta cu hartie de copt, lasandu-se spatiu intre ele ca sa creasca.

Se acopera si se lasa la dospit 45-60 de minute sau pana cand gogosile isi dubleaza marimea.

Se incinge uleiul intr-un vas de gatit adanc si se prajesc gogosile pe fiecare parte, timp de 1-2 minute sau pana cand devin aurii. Dupa ce s-au prajit, se dau prin amestecul de zahar cu scortisoara si se lasa la racit.

Pentru umplutura de mere

Se curata merele de coaja, se scot semintele si se taie cubulete. Intr-o tigaie mare se topeste untul si se gateste pana ce devine auriu, apoi se adauga merele, sarea si ambele tipuri de zahar. Se gatesc timp de 10 minute, pana cand se inmoaie merele.

Se adauga scortisoara si cidrul de mere si se continua gatirea, pana cand merele devin moi si lipicioase. Se adauga faina si se amesteca bine pana cand amestecul incepe sa se intareasca si apoi se ia de pe foc.

Umplutura se pune intr-o punga pentru ornat si se taie unul dintre colturile pungii. Cu coada unei lingurite se fac buzunare mici in fiecare gogoasa. Se introduce coltul pungii in fiecare gogoasa si se umple pana cand amestecul ajunge la marginea gogosii.

Se dau prin amestecul de zahar si scortisoara. Se servesc in ziua in care sunt facute, dar pot fi consumate si a doua zi.

Foto: Shutterstock.com