Micul dejun cu Jamie Oliver: tarta sarata cu peste afumat

tarta cu peste afumat
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
1 ian. 2019

Daca te numeri printre admiratoarele celebrului chef britanic, atunci iti propun sa incerci aceasta tarta sarata cu peste afumat la micul dejun.

Jamie Oliver este recunoscut pe plan mondial ca unul dintre cei mai buni bucatari, avand meritul de a populariza gatitul acasa dar si importanta faptului de a nu irosi mancarea si de a folosi cat mai mult din alimentele pe care le cumparam.

Jamie Oliver este implicat in campanii de constientizare a importantei pe care mancarea sanatoasa o are asupra vietilor noastre si dedica mult timp pentru a incerca sa schimbe mentalitatea britanicului de rand cu privire la mancare.

Pentru micul dejun, Jamie Oliver ne propune un preparat care ar putea sa semene mai degraba cu o masa de pranz, dar daca te asteapta o zi lunga si aglomerata, vei avea nevoie de multa energie pentru a duce pana la capat.

Tarta cu ceapa caramelizata si branza cu mucegai albastru

Ingrediente pentru tarta sarata cu peste afumat:

-1 bucata dintr-o radacina de ghimbir de aproximativ 5 cm;

-1 ceapa rosie;

-1 catel de usturoi;

-3 rosii mari;

-1 kg de file de peste afumat, fara piele si oase;

-4 frunze de dafin;

-1,5 litri de lapte;

-160 gr de orez cu bob lung;

-2 linguri de ulei de masline;

-2 linguri de pudra de curry;

-1 lingura de pudra de mustar;

-2 lamai;

– 8 oua mari;

-8 tulpini de coriandru proaspat sau de patrunjel.

Pentru sosul de rosii si chilli:

-1 ceapa medie;

-1 ardei iute rosu, mic;

-2 catei de usturoi;

-3 linguri de ulei de masline;

-1 lingurita de oregano uscat;

-2 cutii de rosii cubulete de 350 gr;

-2 linguri de pasta de tomate.

Pentru blatul de tarta:

-500 gr de faina alba;

-250 gr de unt nesarat, rece;

-2 oua mari.

Pentru sosul de ardei iute:

-2 ardei iuti rosii, mici;

-3 linguri de ulei de masline.

Ce carne de peste sa mananci? Care este buna si pe care sa o eviti?

Mod de preparare:

Mai intai se pregateste sosul. Se curata si se feliaza subtire ceapa, se scot samburii de la ardei si se toaca marunt, iar usturoiul se toaca si el marunt. Se pune ulei la incalzit intr-o oala la foc mediu si se soteaza ceapa, ardeiul, usturoiul si oregano timo de 5 minute. Se adauga rosiile din conserve, pasta de tomate si 200 de ml de apa.

Se reduce temperatura si se gateste la foc mic timp de 40 de minute, amestecand ocazional, pana cand sosul se ingroasa. Se transfera intr-un castron pana cand va fi nevoie sa fie folosit.

Pentru aluat, se combina faina cu putina sare in vasul robotului de bucatarie, se adauga untul taiat in cubulete si apoi se mixeaza pana se obtine un aluat de consistenta pesmetului. Se adauga ouale si aproximativ 60 ml de apa rece si se amesteca pana cand se obtine un aluat. Se scoate din mixer, se inveleste in folie alimentara si se pune la frigider timp de 20 de minute.

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Aluatul de intinde intr-o foaie cu grosimea de 5 mm si apoi se taie in forme rotunde, suficient de mari incat sa umple 8 forme de tarte cu diametrul de 12 cm. Se pune aluatul in fiecare forma, apasand usor ca sa se aseze uniform si apoi se indeparteaza excesul de aluat.

In fiecare forma se pune hartie de copt peste aluat si apoi se umple cu margele pentru copt sau boabe de orez crud si se da la cuptor timp de 15-20de minute. Dupa acest interval, se scot margelele si hartia si se mai lasa la cuptor inca 6-8 minute, pana cand aluatul devine auriu. Se razuieste ghimbirul, se taie marunt ceapa si usturoiul si apoi se dau pe razatoare rosiile.

Pestele si frunzele de dafin se pun intr-o tava mare si se acopera cu lapte. Se aduc la punctul de fierbere, apoi se reduce temperatura si se gateste timp de 10 minute, pana cand pestele este gatit perfect. Se lasa pestele la racit, apoi se transfera intr-un castron si se desface in bucatele mici.

Orezul se fierbe in apa sarata timp de 15 minute, apoi se scurge si se pune peste carnea de peste. Intr-o tigaie mare se pune ulei de masline pe foc mediu si se soteaza ghimbirul, ceapa, usturoiul, pudra de curry si mustar, pana cand amestecul devine moale. Se adauga rosiile rase, se asezoneaza bine si se mai tine pe foc timp de 12-15 minute.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se adauga pestele, orezul si zeama si sucul de la lamai in amestecul de ceapa, se amesteca bine si se mai tine pe foc cateva minute. Apoi se transfera din nou in castron si se lasa la racit timp de 5 minute. Amestecul se imparte in mod egal intre cele 8 tarte, facand un adancitura in mijlocul fiecareia dintre ele.

In fiecare adancitura se pune cate un ou si apoi se introduce la cuptor pentru 20-25 de minute sau pana cand oul este gatit dupa gustul tau. Pentru sosul de chilli se curata de seminte si se toaca fin ardeii iuti si apoi se pun impreuna cu uleiul de masline intr-o oala mica si se tin la foc mediu timp de 10 minute.

Cum sa-ti prepari un mic dejun plin de antioxidanti – o combinatie inedita

Foto: Jamie Oliver