Este posibila o relatie fara sex? Unde gresesc oamenii, conform unui terapeut

1
De Alice Papuc
18 feb. 2023

Sexualitatea nu ar trebui sa fie un subiect tabuu, mai ales intr-o relatie de cuplu. Dar cum stau lucrurile in cazul unei relatii fara activitate sexuala?

In timp ce intimitatea sexuala poate aduce cuplurile mai aproape, terapeutii de sex trag un semnal de alarma: conceptia potrivit careia o relatie sanatoasa presupune o viata sexuala activa este o conceptie eronata. Asadar, este posibila o relatie fara sex?

Stresul te face sa iti vezi partenerul intr-un mod negativ, potrivit unui nou studiu

Este in regula ca un cuplu sa nu faca sex

„Relatiile pot supravietui fara sex”, a declarat Shadeen Francis, terapeut sexual. Desi sexul ofera multiple beneficii, atat pentru bunastarea unui individ, cat si pentru o relatie, asta nu inseamna ca relatiile sufera intotdeauna in lipsa acestuia. „O multime de relatii prezinta perioade lungi fara sex, circumstantial sau intentionat si sunt inca relatii implinite”, potrivit lui Francis.

Francis subliniaza si cateva exemple de situatii in care cuplurile s-ar putea afla intr-o relatie fara sex. De exemplu, daca partenerii se afla intr-o relatie la distanta, este clar ca vor exista perioade fara activitate sexuala. De asemenea, daca un partener se simte rau, este bolnav sau epuizat, va avea nevoie de o perioada fara sex. Aici mai pot exista si motive religioase sau credinte personale, in functie de partener.

In continuare, Francis este de parere ca cei doi parteneri se pot simti bine si pot avea parte de momente intime si fara sex. Daca cei doi sunt de acord si niciunul nu se simte neglijat, o relatie fara sex nu trebuie sa te ingrijoreze.

Relatia fara sex poate fi o relatie sanatoasa si fericita

„Nu toata lumea vrea sa faca sex si nu toti considera ca sexul este o parte integranta a parteneriatului lor”, sustine Francis. Desigur, multi oameni au o dorinta innascuta de sex si il considera vital pentru relatiile lor, dar acest lucru nu se aplica in cazul fiecarui individ.

Mai mult decat atat, Francis vorbeste si despre asexualitate: „Asexualitatea exista si reprezinta un exemplu de grup de oameni care pot crea in mod intentionat relatii in care sexul este absent.”

In timp ce multe cercetari au demonstrat o legatura intre satisfactia sexuala si satisfactia relationala, ​​este important sa te gandesti ca „satisfactia sexuala” poate insemna lucruri foarte diferite pentru oameni diferiti si cupluri diferite.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca sexul nu este important (pentru ca este important), ci ca sexul nu este necesar pentru toti oamenii.

Problema sexualitatii „obligatorii”

Accentul constant pe activitatea sexuala si pe frecventa acesteia este recunoscuta de specialisti drept „sexualitate obligatorie”. Sexualitatea obligatorie presupune ca toti oamenii aspira la o viata sexuala activa. Acest lucru te poate face sa simti ca ceva nu este in regula cu tine sau cu relatia ta. Francis este de parere ca „presiunea de a face sex este daunatoare pentru toata lumea.”

Astfel, daca faci sex „din obligatie” sau pentru ca „asa trebuie”, risti ca relatia ta sa nu mai fie la fel de autentica si la fel de plina de incredere. Sexul este menit sa te relaxeze si sa te apropie de partener, nu sa fie inca un lucru pe lista ta de „to do”.

Divortul Millennials: sunt tinerii mai predispusi sa se desparta dupa ce isi achizitioneaza o locuinta impreuna?

Concluzia

Gaseste-ti propriul ritm alaturi de partenerul tau. Totul depinde de voi si de relatia pe care o aveti. Daca tu si partenerul tau sunteti intr-o relatie fara sex si sunteti in regula cu acest lucru, relatia voastra nu este mai putin buna decat a altora. Lucrurile se raporteaza la context, la momentul in care te regasesti si la cum te simti.

Foto: Freepik.com