Ce cantitate de carbohidrati ar trebui sa consumam – concluzii stiintifice

1
De Cristina Tudor
1 iul. 2018

Daca urmariti ultimele trenduri in materie de diete, o sa observati ca in fruntea celor mai eficiente se situeaza dieta ketogenica. Acest plan alimentar incurajeaza consumul de grasimi bune si il limiteaza pe cel de carbohidrati. M-am intrebat despre ce cantitate de carbohidrati este vorba.

Ce spune medicul William Cole, pe mindbodygreen.com, referitor la ce cantitate de carbohidrati ar trebui sa ingeram, o sa schimbe tot ce stiati despre glucide si diete, in general.

Sa intelegem beneficiile grasimilor sanatoase

In ultima vreme, am tot auzit ca grasimile reprezinta o amenintare pentru sanatate, pentru ca ne infunda arterele, ne ingrasa si favorizeaza atacurile de cord. Studiile de specialitate, insa, arata ca nu exista o legatura directa intre un nivel mare de colesterol si declansarea unor boli. De fapt, un nivel mic de colesterol poate duce la instalarea problemelor de sanatate, chiar a decesului.

Concluziile celor mai recente studii sugereaza ca grasimile sanatoase sunt un combustibil superior chiar si fata de glucoza. Potrivit oamenilor de stiinta, grasimile sunt o forma de energie sustenabila. Glucoza, in schimb, actioneaza rapid, dar se consuma la fel de repede.

O dieta bazata pe grasimi bune mentine sanatatea creierului, scade riscul de inflamatii si scade nivelul de zahar din sange.

Importanta carbohidratilor

Chiar daca observatiile cercetatorilor despre grasimi sunt dintre cele mai optimiste, este foarte important sa luam in calcul ca fiecare persoana este diferita. Fiecare dintre noi are biochimie unica, prin urmare nu pot fi stabilite anumite valori nutritionale general valabile.

Sunt necesare investigatii si teste pentru a descoperi dozele ideale pentru mentinerea sanatatii si combaterea epuizarii. Cand vine vorba despre carbohidrati, in special, toleranta individuala a fiecaruia dintre noi variaza mult. Cu toate acestea, gasirea punctului maxim al nevoii de a consuma ceva dulce este cruciala pentru imbunatatirea sanatatii.

Femeile ori barbatii, cine sa consume mai multe glucide?

Medicul William Cole spune ca este intrebat adesea cine are mai multa nevoie de carbohidrati, barbatii sau femeile, tinand cont ca femeile trec prin tulburari hormonale periodice? Raspunsul vine tot de la oamenii de stiinta.

Studiile efectuate strict pe aceasta tema sugereaza, interesant, ca barbatii trebuie sa consume mai multi carbohidrati, comparativ cu femeile. Acestea, subliniaza expertii, ar trebui sa consume mai putine glucide si mai multe grasimi sanatoase. Sunt nutritionisti care recomanda urmatorul calcul, pentru aflarea cantitatii in grame de carbohidrati, recomandata zilnic pentru barbati, respectiv pentru femei: inmultirea numarului de kilograme cu trei, in cazul barbatilor, si inmultirea numarul de kilograme cu doi, pentru femei.

Ce cantitate de carbohidrati sa ingeram

Desi, pana nu demult, se spunea si scria ca femeile au nevoie de mai multi carbohidrati decat barbatii, cercetarile recente au transmis un mesaj clar. Corpul feminin prefera grasimile pe post de combustibil. Mai precis, organismul femeilor isi ia mai multa energie in urma oxidarii grasimilor, in timp ce barbatii isi iau mai multa energie din oxidarea glucidelor. Acest lucru este valabil mai ales cand oxidarea se face in timpul efortului fizic. Efectul pozitiv se produce, intr-o mai mica masura, chiar si in stare de repaus. Si cand nu au activitate, femeile ard mai multe grasimi decat barbatii.

Foto: Instagram – Tezza