Prajitura daneza cu visine si fistic

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
7 aug. 2019

Straturi de aluat cu unt, visine cu condimente si lichior de portocale si un praf de fistic. Acestea sunt ingredientele magice pentru prajitura daneza cu visine si fistic.

Un desert delicios care merge de minune impreuna cu o cafea neagra, aromata sau cu ceaiul tau preferat.

Ingrediente pentru prajitura daneza cu visine si fistic:

-225 gr visine uscate;

-350 ml lichior de portocale, cum ar fi Cointreau sau Grand Marnier;

-5 anason stelat;

-2 bete de scortisoara;

Salata cu paste: 3 retete delicioase si racoroase

-1 ardei iute uscat din specia chile de arbol, sau ce ardei iute preferi;

-sucul si coaja de la 1 ½ portocale;

-sare;

-2 oua mari;

-1 lingura de smantana grasa + 1 lingurita;

-1 aluat pentru patiserie;

-faina pentru patiserie;

-30 gr de fistic copt, racit si pisat pudra in robotul de bucatarie.

Mod de preparare:

Se face un compot de visine: intr-o oala mica se pun impreuna visinele, lichiorul, anasonul stelat, scortisoara, ardeiul iute, zeama si sucul de portocale si un praf de sare. Se aduc la punctul de fierbere, apoi se iau imediat de pe foc. Se lasa deoparte pana cand se raceste complet.

Se scurg visinele si se pastreaza lichidul. Se scot anasonul stelat si scortisoara, apoi se pun visinele si ardeiul iute intr-un robot de bucatarie. Se pulseaza pana cand se obtine un amestec grosier, apoi se transfera intr-un castron mic si se lasa deoparte.

Prajitura cu fistic si caise

Se ia un alt castron mic in care se bat galbenusurile de ou si smantana. Se lasa deoparte. Cu 3 ore inainte de servire se scoate aluatul de la frigider. Se pune pe o suprafata plana, pudrata cu faina, si se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, cu grosimea de 2 mm. Se pune compozitia de compot si se imparte uniform pe intreaga suprafata a aluatului. Se unge capatul cel mai indepartat al aluatului cu ou si se ruleaza, pana cand se obtine un rulou cu grosimea de aproximativ 8-10 cm. Se apasa usor ca sa se sigileze, apoi se taie in 2 jumatati, se infasoara in folie alimentara si se introduce la congelator. Dupa 15-20 de minute se scoate si se feliaza.

Se iau 2 tavi, se tapeteaza cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se ia un vas rezistent la caldura, se umple cu apa si se asaza pe fundul cuptorului. Se pun rulourile pe tavile de copt, lasand spatiu suficient intre ele. Se pun intr-un loc caldut si se lasa sa creasca timp de 35-45 de minute, pana cand devin pufoase si straturile de aluat incep sa se separe. 

Dupa ce au crescut, se ung cu ou si se dau la cuptor 24-28 de minute, pana cand devin auriu-maronii.  Se scot de la cuptor, se ung cu putina zeama ramasa de la compot si apoi se presara cu fistic macinat. Se servesc imediat.

Foto: Shutterstock.com