Prajitura cu fistic si caise

1
De Ioana Marosan
25 iun. 2019

Caisele sunt dulci si suculente, asa ca foloseste-le in aceasta reteta cum n-ai mai incercat!

Este vara, iar sezonul caiselor este in toi. Este cea mai buna ocazie sa faci un desert delicios: prajitura cu fistic si caise.

Aroma imbietoare a caiselor bine coapte, impreuna cu untul si nota crocanta adaugata de fistic dau acestui desert o eleganta care contrasteaza cu usurinta cu care se prepara. Daca pana acum nu ai facut deserturi cu caise, prajitura cu fistic si caise este, cu siguranta, cel mai bun punct de plecare.

French toast cu Nutella si capsune

Ingrediente pentru prajitura cu fistic si caise:

Pentru blat:

-125 grame de faina alba;

-1/4 lingurita de sare de masa;

-50 gr de zahar granulat;

-115 gr de unt nesarat, de preferinta rece.

Pentru umplutura:

-110 gr de fistic curatat;

-10 gr de faina;

-un praf de sare de mare;

-75 gr de zahar;

-70 gr de unt nesarat;

-1 ou mare;

-1/4 lingurita de extract de migdale, 2 lingurite de coniac (optional);

-500 gr de caise coapte.

Pentru decorare:

-zahar pudra sau 30 gr gem de caise.

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se ia o tava de copt cu latura de 18-20 cm si se tapeteaza cu hartie de copt. 

Mere in caramel cu fistic si cocos

Pentru blat se pun faina, sarea si zaharul in vasul unui mixer. Se adauga untul taiat in cubulete, apoi se porneste robotul si se mixeaza pana cand se formeaza cocoloase mari de aluat. Acestea se transfera in tava de copt si se preseaza uniform pe fundul tavii. Tava se da la cuptor pentru 15 minute, pana ce aluatul incepe sa capete o culoare usor aurie. Se scoate de la cuptor, se pune pe un gratar si se da la frigider timp de 10-15 minute.

Pentru umplutura se pun in robotul de bucatarie semintele de fistic, zaharul, faina si sarea. Se mixeaza pana cand se obtine o pudra. Se adauga untul si se mixeaza din nou pana cand acesta este complet incorporat. Se adauga oul, extractul de migdale si coniacul si se amesteca pana cand se combina. 

Umplutura se raspandeste uniform peste blatul racit. Caisele se taie in jumatati si se pun cu fata in jos, uniform pe tot aluatul. Aluatul se taie in fasii longitudinale, iar apoi se imparte in patrate de dimensiuni identice.

Se da la cuptor timp de 60 de minute sau pana cand devin aurii. Sunt gata atunci cand la proba scobitoarea iese curata. Pentru decorare se poate incalzi gemul de caise intr-o oala pentru ca apoi sa ungi suprafata prajiturii, dupa ce aceasta s-a racit.

Foto: Shutterstock.com