Avertismentul cercetatorilor: O noua tulpina a coronavirusului poate fi cea mai contagioasa

1
De Maria Constantin
8 mai 2020

Cercetatorii au identificat o tulpina a noului coronavirus care a devenit dominanta la nivel mondial si este mai contagioasa decat versiunile care s-au raspandit in primele zile ale pandemiei de COVID-19.

Noua tulpina a aparut in februarie in Europa, migrand apoi spre Coasta de Est a Statelor Unite, iar la jumatatea lunii martie a devenit dominanta la nivel mondial, arata un studiu realizat de Los Alamos National Laboratory, Statele Unite. In plus, nu doar ca se raspandeste mai repede, dar s-ar parea ca aceasta ii face vulnerabili la o a doua infectie pe cei care s-au vindecat de COVID-19, scrie Los Angeles Times.

Raportul de 33 de pagini a fost postat marti pe BioRxiv, un site pe care cercetatorii isi impartasesc studiile inainte ca acestea sa fie publicate, in cadrul efortului de a grabi colaborarile cu echipele care lucreaza la dezvoltarea de tratamente si vaccinuri contra COVID-19.

O noua frana in cursa pentru vaccin

Cercetatorii din mai multe organizatii importante care lucreaza la un vaccin si la variante de tratament au declarat ca isi puneau sperantele pe dovezile initiale care aratau ca noul coronavirus este stabil si nu pare sa sufere mutatii asemenea virusului gripei, pentru care e nevoie de alt vaccin in fiecare an. Studiul realizat in Los Alamos contrazice, insa, aceasta teorie.

Mutatia depistata de noul studiu afecteaza celebrii tepi de pe invelisul exterior al coronavirusului, care ii permite sa patrunda in celulele sistemului respirator. Autorii considera ca se impune un semnal timpuriu de alarma pentru ca vaccinul si medicamentele care vor fi dezvoltate in toata lumea sa fie eficiente impotriva noii tulpini.

In multe din locurile in care s-a raspandit, noua tulpina a infectat mult mai multi oameni decat tulpinele initiale provenite din Wuhan, China. In cateva saptamani, aceasta a ramas singura tulpina prevalenta in multe tari, arata studiul. Prevalenta acestei versiuni asupra celorlalte sugereaza ca este mult mai infectioasa, dar savantii inca nu stiu exact ce o face mai puternica.

14 mutatii ale noului coronavirus

Studiul a fost realizat pe baza unei analize computerizate a peste 6.000 de secvente genetice ale coronavirusului colectate din toata lumea de Global Initiative for Sharing All Influenza Data, organizatie cu statul public-privat din Germania. Toate analizele au aratat ca noua versiune a devenit mai puternica.

Echipa din Los Alamos, sprijinita de cercetatorii de la Duke University si University of Sheffield din Anglia, au identificat 14 mutatii care au avut loc in aproape 30.000 de perechi de acid ribonucleic (ARN) din genomul coronavirusului. Studiul s-a axat pe o mutatie, denumita D614G, care provoaca modificarea tepilor virusului.

„Povestea e ingrijoratoare, fiindca vedem o forma modificata a virusului care se dezvolta rapid si care in martie a devenit forma pandemica dominanta. Cand virusurile cu aceasta mutatie intra in populatie, incep sa se impuna rapid in epidemia locala, pe masura ce sunt mai transmisibile”, a scris pe Facebook Bette Korber, biolog la Los Alamos Laboratory.

Ce cred cercetatorii despre noul studiu

Reactiile din lumea stiintifica sunt impartite. Charles Brenner, profesor de biochimie la University of Iowa, seful unei cercetari despre modul de aparare al celulelor contra virusurilor, considera ca noul studiu este folositor. Echipele din toata lumea care lucreaza la dezvoltarea unui vaccin ar trebui sa citeasca cu atentie astfel de studii.

Brenner subliniaza ca studiul nu arata daca mutatia ii imbolnaveste mai grav pe purtatori, dar a fost descoperita mai mult la persoanele bolnave, sugerand ca se reproduce mai usor. Noua tulpina a virusului ar putea fi folosita pentru generarea de vaccinuri, spune el.

Dr. Peter Hotez, co-director al Centrului pentru Dezvoltarea Vaccinurilor de la Spitalul de Copii din Texas, este de parere ca noul studiu merita luat in seama, dar subliniaza ca rezultatele necesita cercetari ulterioare. „Sunt multe speculatii aici. Nu au nicio verificare experimentala”, puncteaza Hotez.

Italia, rampa de lansare a noii tulpini

Studiul contine mentiuni despre datele la care noua tulpina a virusului a aparut in anumite regiuni si despre cat de mult a durat pana a devenit dominanta.

Ce se intampla in organism dupa infectarea cu noul Coronavirus

Italia s-a numarat printre primele tari in care mutatia s-a extins in ultima saptamana din februarie. Tot in februarie, mutatia a ajuns in statul american Washington, iar dupa 15 martie a devenit dominanta. In jurul acestei date a ajuns si in New York, unde a devenit dominanta in termen de cateva zile, noteaza Los Angeles Times.

Pana acum, SARS-CoV-2 a infectat peste 3,5 milioane de oameni din toata lumea si a provocat peste 250.000 de decese.

Foto: Unsplash.com