Cat e normal sa dureze gripa? Medic: „O gripa prelungita poate duce la pneumonie sau miocardita”

1
De Cristina Tudor
1 mart. 2020

Pentru o viroza usoara perioada de covalenscenta este de 3 zile iar pentru o gripa este de maximum 6 zile, daca aceasta perioada de covalescenta este depasita, specialistii recoamda prezentarea de urgenta la medic.

Efectele in cazul unei gripe prelungite si netratate pot fi insa fatale, ne spun specialistii.

Cat e normal sa dureze gripa. Ce se intampla cu cantitatea prea mare de anticorpi

Medicul de familie, Rodica Tanasescu a explicat ca o raceala persista in principal in randul bolnavilor de astm, diabet sau in randul celor care sufera de insuficenta cardiaca. Aceasta recomanda ca o raceala sau o viroza care persista nu trebuie tratata cu superficialitate de catre pacient, recomandand prezentarea de urgenta in fata unui medic: “O gripa prelungita poate duce la pneuomonie sau alte viroze respiratorii mai complicate.“ a precizat medicul Rodica Tanasescu.

Pneumonia este o infectie la nivelul plamanilor care este cauzata de o multitudine de microorganisme precum fungi, bacterii, virusuri sau paraziti. Chiar daca in primele zile joaca rolul unei banale raceli, netratata, pneumonia duce la complicatii foarte grave, pana la deces. Raceala se deosebeste de pneumonie prin febra si frisoane puternice ce tin o perioada lunga de timp, tuse, respiratie insotita de suieraturi, dureri toracice.

Doctorul suspecteaza o pneumonie atunci cand la ascultarea plamanilor aude anumite zgomote, insa radiografia toracica este cea care stabileste diagnosticul. Alte metode de diagnostic sunt analiza sputei, unde se determina microorganismul care a cauzat boala, testele de sange care pot indica o crestere a globulelor albe sau bronhoscopia, un tub flexibil este introdus pe gura sau pen as pentru ca doctoral sa examineze direct plamanii pacientului pentru a lua probe.

Tusea prelungita mascheaza o alta boala de plamani

Tuberculoza are simtomatologie asemanatoare cu gripa, insa ea este declansata de un bacil care se instaleaza in plamani. Atunci cand imunitatea este scazuta, ca dupa un episode de gripa acesta se poate active si poate produce tuberculoza. Tusea prelungita timp de trei patru saptamani asociata cu febra, transpiratii nocturne, dureri in piept si scaderi in greutate sunt semne care trebuie sa ne trimita de urgenta la medicul de familie.

Aceste complicatii nu sunt singurele care pot surveni dintr-o banala raceala.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.