Ce inseamna daca ai tot timpul mainile si picioarele reci: Semnalul pe care ti-l da corpul

1
De Maria Constantin
29 oct. 2020

Mainile si picioarele reci pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal. Simptomele sunt vagi si vaste si e posibil sa nu le interpretezi corect.

Dezechilibrele hormonale sunt greu de depistat. Simptomele pot fi vagi si de obicei actioneaza laolalta, ca intr-o simfonie, asa ca poate fi dificil sa verifici fiecare manifestare in parte si sa-ti dai seama pe care sa o analizezi mai intai. Kyrin Dunston, medic ginecolog si specialist in medicina functionala, explica: „Dezechilibrele hormonale sunt ca furnicile – niciodata nu apare doar unul.”

Monitorizarea dezechilibrelor hormonale este importanta pentru o stare optima de sanatate. Dunston stie foarte bine acest lucru, pentru ca a slabit 45 de kilograme urmarindu-si activitatea hormonala. Dar cand o intrebi cum iti poti da seama ca suferi un dezechilibru hormonal, ea ofera fara ezitare un raspuns care ar putea sa te intrige: „Temperatura corporala poate sa fie foarte scazuta, iar mainile si picioarele tale sunt mereu reci.”

Semnalul mainilor si al picioarelor reci

Degetele reci pot fi un semn al unor probleme de tiroida. Aceasta glanda este ca o baterie a corpului, spune Dunston, pentru ca regleaza metabolismul, prin secretia hormonilor tiroidieni care controleaza eficienta cu care celulele transforma substantele nutritive in energie. „Tiroida ii spune corpului sa arda grasimea si sa produca energie. Acesti hormoni se duc la fiecare celula si ii spune cum sa foloseasca energia pentru a functiona”, explica medicul.

Asadar, cand tiroida nu functioneaza bine, mecanismul pe care ea il regleaza da rateuri. „E ca si cum toate celulele tale nu au chef sa se dea jos din pat”, arata Dunston. Te misti greu, te simti obosita si, desigur, ai o circulatie sanguina proasta. De aceea, cineva cu o tiroida lenesa are membrele reci.

Un studiu a aratat ca 40% din participantii cu o activitate defectuoasa a tiroidei au fost mai sensibili la frig. Un alt studiu pune intoleranta la frig pe seama manifestarii hipotiroidismului – disfunctie a glandei tiroide care survine atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni.

Aceste seminte iti echilibreaza hormonii in mod natural: 2 retete rapide de integrat in dieta

Evident, nu poti spune cu certitudine ca daca ai extremitatile reci ai musai probleme cu tiroida – circulatia proasta poate avea mai multe explicatii si nu toate au legatura cu hormonii, subliniaza Mind Body Green.

Analizele sunt edificatoare

Dunston spune ca daca nu reusesti sa slabesti oricat te-ai stradui, daca ai probleme cu somnul, anxietate, pierdere a parului si ai mainile si picioarele reci, ar trebui sa verifici nivelul hormonilor tiroidieni. „Daca ai oricare dintre aceste simptome, poate fi o alarma pentru o problema a tiroidei”, arata ea.

Asadar, mainile si picioarele reci sunt doar una dintre manifestarile dezechilibrului hormonal. Retine ca simptomele sunt vagi si vaste si, implicit, greu de pus in legatura. Insa daca ai cateva dintre acestea, ar trebui sa faci analize pentru a verifica activitatea tiroidei. Dunston subliniaza ca este important sa abordezi repede orice problema hormonala.

Foto: Unsplash.com