Ce inseamna un nivel scazut de oxigen. Semne de alarma ca trebuie sa mergi urgent la medic

1
De Cristina Tudor
26 apr. 2021

Saturatia cu oxigen se refera la nivelul (procentul) de hemoglobina oxigenata din sange, care este transportat din plamani catre diferite organe si ajuta la sustinerea functionarii vitale.

Valorile de peste 94 sunt considerate sanatoase. Cu toate acestea, in COVID, aportul de oxigen din organism ar putea fi afectat acut si este adesea vazut ca un semn al gravitatii bolii.

Virusul SARS-COV-2 poate provoca inflamatii in plamani si in cavitatea toracica care au impact asupra aportului de sange oxigenat din organism.

In timp ce nivelurile de SpO2 intre 94-100 sunt considerate sanatoase, valorile sub 94 pot duce la hipoxie, care poate declansa probleme suplimentare. Valorile de oxigen care scad constant sub 90 sunt considerate semne de alarma pentru care e nevoie de ajutor medical urgent.

Scurtarea respiratiei, dificultatile de respiratie, durerea toracica sunt semne ale lipsei de oxigen. Acum, lipsa de oxigen si simptomele respiratorii ar putea fi gestionate eficient acasa, intr-o oarecare masura si nu toate cazurile necesita spitalizare. Exista insa situatii in care pacientii au nevoie de oxigenoterapie. Iata care sunt semnele de alarma ca trebuie sa mergi urgent la medic:

Daca nivelul de oxigen nu depaseste 91 timp de 1-2 ore

Nivelurile de oxigen din sange (SpO2) peste 95 sunt considerate bune. Valorile intre 91-94 ar trebui monitorizate. Cu toate acestea, orice persoana ar trebui sa solicite ajutor medical daca nivelurile de oxigen scad sau persista in mod constant sub 91.

Cei care se lupta cu afectiuni respiratorii preexistente, varstnici si care sufera de complicatii pulmonare trebuie sa fie neaparat monitorizati de un medic.

Buze albastrui/albirea fetei

Majoritatea dintre noi suntem constienti de semnele clasice si comune ale infectiei. Cu toate acestea, unele semne, precum cele care apar in cazurile de COVID sever, pot trece usor neobservate si pot provoca complicatii ulterior. Una dintre ele este albastrire buzelor, albirea fetei sau a extremitatilor.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.