Ce probleme digestive banale ascund afectiuni serioase

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
21 iun. 2018

Sa stii ca multe dintre probleme digestive, cum sunt crampele, constipatia, arsurile gastrice reprezinta semnale de alarma din partea corpului.

Organismul uman functioneaza perfect, studiat, iar tu poti preveni o multime de neplaceri legate de sanatate daca inveti sa il asculti. Obisnuiam sa tratez cu superficialitate anumite probleme digestive, cum ar fi crampele abdominale. La un moment dat, m-am trezit cu un diagnostic care m-a zguduit putin si m-a determinat sa fiu mai atenta la sanatatea mea. Sa fiu mai atenta la nevoile corpului meu. Despre cele mai des intalnite probleme digestive, care ar trebui sa te trimita la medic, au scris si cei de la everydayhealth.com.

Disconfort abdominal si oboseala

Daca te confrunti cu tulburari digestive dupa ce mananci paine, este foarte posibil sa suferi de sensibilitate la gluten. Indiferent de cat de usoare sunt simptomele, nu ar trebui sa iei medicamente fara prescriptie medicala.

In situatia in care durerile, disconfortul abdominal si starea generala de rau nu dispar in cateva zile, este obligatoriu sa ajungi la medic.

Probleme digestive: Dureri in zona stomacului

De cele mai multe ori, durerile de burta apar cand mancam mai mult, avem o perioada solicitanta sau din cauza unei toxiinfectii alimentare. Insa poate fi si vorba de un ulcer, cauzat de infectia cu Helicobacter Pylori. Din pacate, aceasta este o bacterie prezenta la jumatate dintre oameni. Din fericire, doar in anumite conditii poate cauza aparitia ulcerului.

Arsuri in capul pieptului

Adesea, arsurile in capul pieptului apar la cei care se confrunta cu refluxul gastric. In special, la cei cu exces ponderal ori care mananca tarziu, consistent, beau des cafea, mananca ciocolata si gatesc condimentat. Daca senzatia de arsura persista, mergi la medic! In timp, acizii gastrici duc la inflamarea stomacului, a duodenului, si pot favoriza aparitia unor probleme respiratorii.

Senzatie de greata si de balonare

De cele mai multe ori, disconfortul abdominal provocat de acumularea de gaze in intestine este rezultatul unui abuz alimentar sau al combinatiilor culinare nefericite. Daca balonarea si starea de greata persista, medicul iti poate recomanda investigatii, precum ecografie endoscopica, colonoscopie. Cu ajutorul lor pot fi depistate diferite afectiuni, precum boli inflamatorii intestinale.

Ca sa eviti aparitia bolilor grave digestive, adopta o dieta bogata in peste, legume, fructe, seminte si cereale integrale. Este foarte important sa consumi cel putin doi litri de apa si sa faci macar o jumatate de ora de miscare pe zi.