Cum gatesti cartofii astfel incat sa nu te ingrasi

1
De Denisa Toma
17 ian. 2020

Cartofii prajiti si piureul de cartofi sunt doua dintre garniturile de baza la care apeleaza cele mai multe persoane. Desi sunt in mod clar foarte gustoase, nu sunt o alegere prea sanatoasa.

Cartofii prajiti contin multa grasime si substante periculoase care se formeaza in ulei in timpul prajirii. Iar piureul poate fi o bomba calorica din cauza untului si laptelui care sunt adaugate pentru a-i oferi textura cremoasa si gustul bogat.

Cu toate acestea, cartofii in sine nu sunt nesanatosi. Contin vitamine, minerale si amidon rezistent, un tip de fibra despre care s-a descoperit ca sustine sanatatea bacteriilor benefice din intestine. Conteaza, insa, cum prepari cartofii. Descopera modalitatile sanatoase de a-i gati:

Alege cartofi mai mici

Multe dintre vitaminele si mineralele din cartofi se gasesc in coaja, acesta fiind si motivul pentru care prepararea traditionala care necesita curatare sau fierbere nu este o optiune prea buna. Cu cat cartofii sunt mai mici, cu atat este mai mare proportia dintre coaja si pulpa, ceea ce inseamna ca vei beneficia de mai multi nutrienti la fiecare inghititura. Iar daca alegi cartofi foarte mici, nici nu este nevoie sa-i tai. Este suficient sa-i speli bine si sa-i gatesti direct.

Cum prepari mancarea astfel incat alimentele sa-si pastreze vitaminele si mineralele

Gateste-i la cuptor

Cartofii fierti nu au un gust deosebit, astfel ca vei fi nevoita sa adaugi alte ingrediente precum smantana, unt sau sosuri pentru a le oferi mai multa savoare. Atunci cand ii gatesti la cuptor are loc reactia maillard, termenul stiintific pentru rumenirea cauzata de arderea zaharurilor din legume, ce ofera un gust bun alimentelor coapte sau prajite. Cu alte cuvinte, cartofii gatiti la cuptor sunt mai sanatosi, dar si mai gustosi.

Foloseste grasimi sanatoase

Tipul de ulei pe care il folosesti poate imbunatati sau distruge calitatile nutritive ale unui preparat. In cazul cartofilor, uleiul de avocado, uleiul extravirgin de masline sau untul ghee nu doar ca adauga mai mult gust, dar ii transforma intr-o optiune mult mai sanatoasa.

Poti folosi uleiurile in doua moduri diferite atunci cand gatesti cartofii in varianta santoasa: daca ii gatesti la cuptor, ii poti stropi cu putin ulei pentru a obtine un exterior crocant. Din cele trei variante mentionate mai sus, ghee ofera un gust delicat de unt, uleiul de masline adauga o aroma proaspata de verdeata, iar uleiul de avocado are un gust neutru. Daca prepari piure de cartofi, poti sa stropesti cu putin ulei (de avocado sau masline) pe masura ce pisezi cartofii, dupa ce ai adaugat lapte cu continut redus in grasimi. Grasimea sanatoasa va emulsiona cu lichidul, facand piureul cremos, fara sa fie necesar sa adaugi unt.

5 idei de salate calde care te vor convinge sa renunti la supa

Adauga ierburi aromate

Ierburile aromate proaspete sunt foarte sanatoase, contin fitonutrienti si antioxidanti care combat cancerul si inflamatia si adauga un gust deosebit oricarui preparat. Daca prepari cartofii la cuptor, presara deasupra putin cimbru proaspt si rozmarin tocat marunt. Daca ii faci piure, adauga putin cimbru sau presara deasupra o cantitate generoasa de frunze de chives sau ceapa verde.

Cartofi dulci copti, cu naut si sos tahini

Incearca si cartofii dulci

Desi cartofii obisnuiti sunt sanatosi, cartofii dulci sunt si mai sanatosi datorita continutului de antioxidanti care le ofera acea culoare interesanta. Cartofii dulci sunt bogati in potasiu, care contribuie la relaxarea musculara. Contin si magneziu, un mineral esential pentru numeroase functii ale organismului. Poti gati cartofii dulci exact asa cum gatesti cartofii clasici in variante sanatoase: la cuptor sau piure, in supe sau tocanite cu legume.

Foto: Getty Images.