Cum poti salva pe cineva cu atac cerebral

1
De Cristina Tudor
5 mart. 2021

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrient din cauza intreruperii circulatiei sangelui.

Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata.

Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important in cazul pacientului care sufera un accident vascular cerebral, el avand maximum 6 ore la dispozitie sa ajunga intr-o unitate spitaliceasca pentru a fi tratat, astfel incat sa i se salveze viata si sa ramana cu cat mai putine sechele.

“Timpul este creier! Asta obisnuim noi, medicii, sa spunem in cazul acestei boli dramatice. Fiecare secunda este vitala pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atentia asupra semnelor care anunta aparitia unui AVC pe care fiecare om ar trebui sa le recunosca, ca sa poata reactiona asa cum trebuie intr-o astfel de situatie si sa sune la Salvare imediat.

Recunoaste simptomele unui AVC

FAST – acestea sunt literele pe care trebuie sa le retina toata lumea. Fiecare litera din acest acronim reprezinta un simptom care semnaleaza AVC-ul. F este de la Fata cazuta si asimetrica, A de la Amortirea bratelor si picioarelor, S de la Stalcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru ca atunci cand un apartinator sesizeaza simptomele, este timpul sa sune la 112 imediat.”, avertizeaza dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.

Timpul este elementul esential in aceasta ecuatie medicala pentru ca fiecare secunda pierduta inseamna si pierderea definitiva a unor celule nervoase si implicit a unor functii importante ale organismului, care scad functionalitatea lui generala, dar si calitatea vietii pacientului care supravietuieste in urma unui AVC.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.