Cum sa mananci sanatos in functie de varsta pe care o ai

ce sa mananci in functie de varsta
1
De Ioana Marosan
27 oct. 2018

Fiecarei varste ii corespunde un anumit stil de viata si, pe masura ce avansezi in varsta, trebuie sa faci mici ajustari in ceea ce priveste alimentatia si felul in care iti desfasori viata. Afla cum sa mananci sanatos in functie de varsta pe care o ai!

Regulile de baza pentru un stil de viata sanatos raman neschimbate de-a lungul vietilor noastre. In principiu, totul trebuie facut cu moderatie, trebuie evitate cat mai mult alimentele procesate si consumate alimentele proaspete, integrale, fructele si legumele.

Insa, varsta si stilul de viata pot influenta starea generala a organismului asa ca este bine sa facem mici schimbari ca sa ne asiguram ca organismul nostru primeste toti nutrientii de care are nevoie.

Fiona Tuck este o cunoscuta nutritionista, autoare a cartii Forensic Nutritionist, iar mai jos iti prezentam sfaturile ei pentru a avea o viata sanatoasa.

Ce sa mananci cand ai 30 de ani

Dupa implinirea varstei de 30 de ani devenim mai responsabili. Trebuie sa avem grija sa nu consumam alcool in exces, mai degraba in weekenduri decat sa-l folosim ca un factor relaxant in cursul saptamanii.

Sa preferam mancarurile pregatite in casa in locul produselor de tip fast-food. Putem sa ne pregatim in avans mancarea pentru o saptamana, alegand salate si feluri de mancare bazate pe legume. Daca frigiderul este plin de mancare sanatoasa, exista toate sansele sa o si consumam.

Vitamine din complexul B.

Atunci cand avem perioade grele, cu un nivel de stres ridicat, este indicat sa avem un aport mai mare de vitamina B. Un nivel scazut al vitaminei B inseamna o capacitate redusa de a lucra sub presiune, nopti nedormite si o stare de spirit negativa.

Mancarurile procesate, stresul si alcoolul contribuie la reducerea nivelului de vitamina B din organism. Pentru a contracara aceste pierderi este important sa consumam legume, carne fara grasime, pui, nuci si produse lactate.

Zincul.

Acest mineral este crucial pentru foarte multe reactii care au loc intre enzimele din corpul nostru si are un rol important in buna functionare a sistemului imunitar si a celui reproducator.

Un nivel scazut al zincului in organism ne poate afecta fertilitatea, echilibrul hormonal si functionarea sistemului imunitar. Pentru a mentine nivelul zincului in limitele normale trebuie sa consumam fructe de mare, seminte de dovleac si carne rosie.

Vitamina C.

Este important ca in dieta noastra sa se regaseasca multe alimente bogate in vitamina C pentru a mentine sanatatea sistemului imunitar. Ciresele, fructele de padure, ananasul, conopida, ardeiul iute, varza de Bruxelles, rosiile si citricele au un continut foarte ridicat de vitamina C.

Ce sa mananci cand ai 40 de ani

Nivelul hormonilor din organism incepe sa se schimbe, observam ca ne ingrasam mai usor, incepem sa pierdem colagen si masa musculara si incep sa apara diverse dureri articulare. Acum este foarte important sa manancam cat mai sanatos pentru a ne pastra sanatatea cat mai mult.

Evita cat mai mult consumul de mancaruri procesate si alege sa consumi in schimb legume si fructe proaspete in fiecare zi. Redu la minimum carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, placintele, prajiturile si alte produse din faina alba. Multe dintre aceste alimente pot sa determine cresterea in greutate dar si fluctuatii ale glicemiei si ale rezistentei la insulina.

Proteine.

Consuma mai multe alimente bogate in proteine pentru a sprijini consumul de energie, productia de colagen si procesul de crestere si reparare a celulelor. Din meniul tau nu trebuie sa lipseasca puiul, carnea fara grasime, legumele, ouale, pestele.

Fibre.

Sunt esentiale pentru functionarea corecta a sistemului digestiv. Printre alimentele cu continut bogat in fibre pe care ar trebui sa le consumi se numara fructele, legumele, semintele de chia si cerealele integrale, cum sunt ovazul, taratele si orezul brun.

Magneziu.

Magneziul este esential pentru sanatatea sistemului celular, pentru mentinerea nivelului de energie si pentru buna functionare a sistemului hormonal si a celui nervos.

Atunci cand avem deficit de magneziu ne simtim obosite, iritabile si ne este pofta de stimulenti, asa cum sunt ciocolata si cafeaua. Pentru a mentine un nivel optim al magneziului trebuie sa mananci legume cu frunze verzi, ciocolata neagra, nuci si seminte.

Ce sa mananci cand ai 50 de ani

Nivelul hormonilor incepe sa scada dupa menopauza, ceea ce iti poate afecta sanatatea creierului, oaselor, si a sistemului cardiovascular.

Din regimul tau alimentar nu trebuie sa lipseasca grasimile bune, alimentele bogate in minerale, proteine si foarte multe fructe si legume. Pentru a evita aparitia afectiunilor inflamatorii trebuie sa reduci la minimum consumul de zahar si carne procesata.

Grasimi bune.

Pestii uleiosi, cum sunt somonul, macroul si sardinele dar si semintele de chia, nucile, semintele de in, avocado si uleiul de masline sunt surse excelente acizi grasi Omega-3, indispensabili pentru mentinerea sanatatii membranei celulare, a productiei de hormoni, pentru sanatatea creierului.

Calciu.

Pe masura ce imbatranim, nevoia de calciu creste. Alimentele bogate in calciu, cum sunt laptele, branza, iaurtul, migdalele, tahini (pasta de susan) si legumele cu frunze verzi, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a sistemului nervos.

Fitoestrogen.

Scaderea nivelului de estrogen poate afecta sanatatea sistemului cardiovascular, a pielii, ochilor, incheieturilor si oaselor. Pentru a contrabalansa aceasta scadere, este important sa consumam aliimente care au continut important de estrogen: semintele de in, soia, ovazul, lintea, orzul, semintele de susan, morcovii, graul germinat si rodiile.

Foto: Shutterstock.com