De cate ori e normal sa te trezesti in timpul noptii? Raspunsul unui expert

1
De Maria Constantin
18 feb. 2021

Nu este ceva neobisnuit sa te trezesti in toiul noptii, fie ca iti strica somnul un vis urat sau ca simti nevoia sa mergi la toaleta. Uneori nici nu ne amintim ca ne-am intrerupt somnul noaptea.

Se intampla, cateodata, sa-ti sara somnul. Dar de cate ori este normal sa te trezesti noaptea? Doctorul Joshua Tal, expert in psihologie, a explicat pentru Mind Body Green cum stau lucrurile cu trezitul din somn noaptea.

Cand ai nevoie de un specialist

Vestea buna e ca este absolut normal sa te trezesti in toiul noptii, chiar de mai multe ori. Expertul mentionat spune ca aceasta era norma in trecut: „Inainte de revolutia industriala, oamenii obisnuiau sa mearga putin mai devreme la somn decat in zilele noastre si se trezeau practic la miezul noptii, mergeau la toaleta, mai stateau putin, eventual beau putin ceai si pe urma dormeau iar”.

Odata cu dezvoltarea economica, insomnia a inceput sa se faca tot mai simtita. Cu toate acestea, trezirea in timpul noptii nu inseamna neaparat ca ai tulburari de somn: „De obicei te trezesti intre fazele somnului, astfel ca nu intrerupi, totusi, somnul esential”, arata Joshua Tal. Acesta spune ca e mai usor sa te trezesti in timpul somnului usor (fazele 1 sau 2) din cauza unui zgomot sau pentru a merge la toaleta, ceea ce este normal.

Totusi, daca te trezesti de patru sau cinci ori pe noapte, este prea mult si poate fi semnul unei probleme. In plus, n-ar trebui sa dureze mai mult de 15-30 de minute sa adormi din nou. Asadar, daca te trezesti de mai multe ori noaptea sau nu poti sa adormi usor, atunci trebuie sa consulti un specialist, de exemplu un expert in psihologia somnului.

Ce poti sa faci ca sa eviti trezirea in timpul noptii

Daca trezirile in toiul noptii devin deranjante, trebuie sa stii ca exista mai multe metode prin care poti rezolva problema. Mai intai, asigura-te ca in dormitor sunt cam 18 grade Celsius – orice grad in plus te va predispune la foiala enervanta si la cosmaruri, arata un studiu. De asemenea, evita sa bei multa apa inainte de culcare.

Cele mai bune sfaturi pentru un somn odihnitor pe care le-am aflat in 2020

Joshua Tal subliniaza ca este important sa nu dramatizezi trezitul in timpul noptii. Pentru multi oameni, anxietatea somnului (stresul legat de dormitul suficient) se dovedeste un adversar serios.

In plus, folosirea unor suplimente care favorizeaza somnul, precum magneziul, pot ajuta la inducerea unui somn liniar, scrie Mind Body Green.

Foto: Unsplash.com