De ce ar trebui sa stranuti si sa tusesti in cot, nu in palma

1
De Cristina Tudor
5 feb. 2020

Cand simti ca stranuti sau tusesti, primul gest pe care il faci este sa-ti duci mana la gura. Probabil stiai deja ca acoperirea gurii si nasului in timp ce tusesti sau stranuti previne raspandirea virusurilor si bacteriilor.

Insa felul in care iti acoperi gura atunci cand stranuti si nu ai un servetel la indemana este extrem de important. Specialistii recomanda sa stranuti si sa tusesti in cot, nu in palma, chiar daca asta inseamna ca scapi de un obicei pe care il ai inca din copilarie. „Pune mana la gura!” era indemnul pe care il auzeam cu totii de la parinti cand stranutam.

Un stranut elimina 40.000 de picaturi de secretii ce contin milioane de germeni, propulsate pana la o distanta de zece metri

„Daca cineva stranuta in palma, nu face altceva decat sa transmita mai usor germenii si sa contamineze obiectele pe care le ating si alte persoane”, declara pentru New York Times medicul Vincent Hill, specialist in preventia bolilor contagioase.

Germenii, inclusiv virusul gripei A si coronavirusul, se raspandesc de obicei prin picaturile microscopice emise in timpul tusei si stranutului.
Cand ajung pe palma, sunt transferati pe obiecte precum manerul usii, butoanele liftului, barele de sustinere din mijloacele de transport in comun si suprafetele pe care le ating cei din jurul tau.

Tehnica de a stranuta sau tusi in cot este o recomandare despre care poate ca nu ai auzit prea multe, desi numeroase organizatii pentru sanatate o sustin.
Este recomandata de Academia Americana de Pediatrie, Asociatia Americana de Sanatate Publica si multe alte organizatii specializate din intreaga lume, inclusiv de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din tara noastra.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Getty Images.