Eviti cu orice pret intimitatea cu partenerul tau? Ai putea suferi de anxietate sexuala sau de anorexie sexuala. Cum se manifesta cele doua

1
De Cristiana Astefanoaiei
29 iun. 2023

„Arat bine? O sa fie dureros? Cum il pot face pe partenerul meu sa atinga orgasmul? Ce se intampla daca nu ii place ceea ce fac?”. Urasti ideea de sex? Esti speriata de gandul ca cineva te atinge? Fuga de sex poate sa aiba multe cauze.

Anxietate sau anorexie sexuala. Acestea pot fi doua mari probleme care stau in calea fericirii tale in dormitor. Iata care sunt diferentele dintre cele doua, cum se manifesta si ce poti face pentru a te elibera.

Anxietatea sexuala

Anxietatea este o tulburare mintala caracterizata prin sentimente intense de neliniste, ingrijorare si frica. Persoanele care sufera de anxietate pot experimenta simptome fizice si emotionale precum palpitatii, respiratie rapida, ganduri repetitive, senzatie de sufocare, teama excesiva si neliniste generala. Aceasta stare de anxietate poate afecta functionarea normala a individului si poate interfera cu viata de zi cu zi. Este important de mentionat ca anxietatea poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv dezechilibre chimice in creier, evenimente traumatice, stres cronic sau predispozitie genetica.

Anxietatea sexuala este o problema cu care se confrunta multe femei, dar doar cateva vorbesc despre ea.

3 obstacole psihologice care ucid placerea sexuala

In timp ce o oarecare nervozitate in legatura cu prima data este de inteles, ingrijorarea constanta in legatura cu sexul nu ar trebui sa fie un eveniment tipic. Anxietatea sexuala iti poate distrage atentia de la experimentarea placerii in timpul sexului. S-ar putea sa te trezesti ca te feresti, cu buna stiinta sau fara sa stii, de atingerea partenerului tau.

Pentru a afla care sunt factorii declansatori ai anxietatii sexuale si pentru a sti cum sa o depasesti, Health Shots a publicat un material in colaborare cu Dr. Lavanya Kiran, consultant senior, obstetrician si ginecolog.

Esti ingrijorata de durerea din timpul sexului

Desi anxietatea sexuala sau anxietatea legata de performanta sexuala este la fel de frecventa atat la barbati, cat si la femei, foarte putine femei o recunosc”, dezvaluie Dr. Kiran.

In timp ce am auzit ca anxietatea sexuala poate cauza probleme precum disfunctia erectila si ejacularea prematura la barbati, stiai ca aceasta este, de asemenea, responsabila pentru o afectiune numita vaginism la femei? Vaginismul face ca muschii vaginali sa aiba spasme si sa se incordeze din cauza fricii de sex cu penetrare.

Te grabesti spre orgasm

Efectuarea actului sexual conform unui program strict poate deteriora starea de spirit a oricui. Asadar, atunci cand incerci sa te apropii de punctul culminant, incearca sa fii cat mai constienta. Fiti prezenta in acest moment. Tine minte ca principalul castig este apropierea de partenerul tau. Nu fiecare act sexual se termina cu un orgasm, iar asta este in regula!

Anxietate sexuala sau anorexie sexuala? Acum ca am lamurit ce inseamna anxietatea sexuala, sa vedem ce este anorexia.

Invata cum sa-ti schimbi perceptia pentru a scapa de anxietate. Tehnica actritei Lili Reinhart

Anorexia sexuala

Anorexia sexuala, cunoscuta si sub numele de lipsa dorintei sexuale sau tulburare a libidoului, este o afectiune in care o persoana experimenteaza o scadere semnificativa sau absenta totala a dorintei sexuale. Aceasta poate include lipsa interesului in activitati sexuale, absenta fanteziilor sexuale sau a dorintei de a avea relatii intime cu un partener. Anorexia sexuala poate fi rezultatul unor factori fizici, cum ar fi dezechilibre hormonale, afectiuni medicale sau efecte secundare ale medicamentelor. De asemenea, poate fi influentata de factori psihologici, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, probleme de relatie sau traume sexuale anterioare.

Cuvantul „anorexie” inseamna „fara foame”, deci „anorexie sexuala” este „lipsa apetitului sexual”.

Simptomele anorexiei sexuale

Este vital sa recunosti simptomele anorexiei sexuale la tine sau la partenerul tau. Iata care sunt simptomele comune ale anorexiei sexuale pe care ar trebui sa le urmaresti:

  • Preocupare pentru tot ceea ce este sexual, in special pentru intentiile sau actele sexuale ale altora
  • Frica de intimitate sau de orice fel de placere sexuala
  • Perceptii puternic nefavorabile despre sex si aspectul corpului
  • Rusine, vinovatie sau atitudine negativa fata de experientele sexuale
  • Utilizarea unor metode autodistructive pentru a evita sexul

Cele mai rele 10 alimente pe care le poti consuma inainte de sex. Renunta la ele si vei vedea schimbarile instant

Este important sa intelegem ca anxietatea si anorexia sexuala sunt tulburari distincte, cu mecanisme si cauze specifice. Daca te confrunti cu oricare dintre aceste conditii si simptomele iti afecteaza calitatea vietii, este recomandat sa cauti ajutorul unui specialist, cum ar fi un terapeut sau un medic, pentru evaluare si tratament adecvat.

Foto: depositphotos.com