Fiecare hotdog pe care il mananci iti reduce speranta de viata cu 36 de minute, potrivit unui nou studiu

1
De Denisa Toma
9 sept. 2021

Pentru cei mai multi oameni, sa duca o viata lunga si sanatoasa este un scop principal. Iar daca te numeri printre ei, atunci ar fi bine sa renunti la crenvursti si hotdog.

Potrivit unui nou studiu, fiecare hotdog pe care il mananci iti poate taia minute pretioase din viata.

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, au analizat peste 5800 de alimente si le-au clasificat in functie de efectele lor asupra sanatatii, precum cresterea riscului de boli cardiace ischemice, cancer colorectal si alte boli cardiovasculare.

Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand 10 procente din aportul zilnic de calorii provenite din carne procesata sunt inlocuite cu fructe, legume, nuci si fructe de mare, speranta de viata poate fi prelungita cu 48 de minute pe zi.

Pilates pentru slabit: 4 exercitii care te ajuta sa dai jos kilograme

Aceasta schimbare este benefica si pentru mediu, putand sa reduca amprenta de carbon cu pana la 33%.

In ceea ce priveste hotdogul, studiul a descoperit ca un singur astfel de sandvis cu crenvurst poate sa reduca 36 de minute din speranta de viata. Toate acestea din cauza efectelor negative pe care le are carnea procesata asupra sanatatii.

Dar daca mananci o portie de nuci pe zi poti creste speranta de viata cu 26 de minute, potrivit cercetatorilor.

Oamenii de stiinta au clasificat alimentele in trei zone: verde, galbena si rosie.

In zona verde se afla cele mai sanatoase alimente care sunt nutritive si in acelasi timp au un impact scazut asupra mediului. Printre ele se numara nucile, fructele, legumele cultivate in camp, cerealele integrale, leguminoasele si unele fructe de mare.

Consumul de nuci te ajuta sa traiesti mai mult, potrivit unui nou studiu

In zona galbena sunt incluse alimente precum carne de pasare, lactate, alimente pe baza de oua si legume produse in sere.

Zona rosie este formata din alimente procesate pe baza de carne de vita, porc si oaie, care au un impact negativ considerabil atat asupra sanatatii, cat si asupra mediului.

Desi nutritionistii considera ca acest studiu este interesant, atrag atentia asupra faptului ca speranta de viata este foarte dificil de calculat, cand vine vorba de nutritie.

„Fiecare persoana este unica si metabolismul fiecaruia este diferit, astfel ca nu as putea spune ca aceste descoperiri sunt universal valabile”, declara nutritionistul Jessica Cording pentru shape.com.

Cand incepe metabolismul sa intre in declin: Descoperirile surprinzatoare pe care le-au facut cercetatorii

Faptul ca alimentele obtinute prin procesarea carnii sunt nocive pentru sanatate este cunoscut de multi ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat mezelurile si carnea procesata pe lista alimentelor cancerigene, ceea ce inseamna ca exista dovezi puternice care arata ca un consum ridicat al acestor produse creste riscul de cancer.

„In loc sa demonizam un singur aliment, ar trebui sa analizam frecventa cu care il includem in alimentatie, in contextul dietei generale. Sa mananci ocazional un hotdog este complet diferit fata de a manca un hotdog pe zi, 365 de zile pe an”, spune nutritionistul.

Foto: Pexels.com