Fructe congelate sau fructe proaspete? Care sunt mai bune?

1
De Ioana Marosan
24 iun. 2019

Stii deja ca trebuie sa mananci cat mai multe fructe si legume ca sa ai o sanatate buna. Fructe congelate sau fructe proaspete? Care sunt mai bune?

Dar ce faci daca fructele tale preferate nu sunt in sezon? Sau daca legumele de pe lista de cumparaturi de duminica vor fi mancate mult mai tarziu saptamana urmatoare?

Afla din randurile de mai jos de ce sunt mai bune fructele si legumele congelate decat cele proaspete.

Poti sa mananci fructe seara fara sa te ingrasi?

Daca alegi sa consumi fructe si legume congelate, asta inseamna ca te poti bucura de preferatele tale chiar si pe durata sezonului de iarna. Mai inseamna ca vei arunca mai putine legume si fructe la gunoi. Consumand legume si fructe congelate beneficiezi de toate avantajele lor nutritionale, indiferent cand te hotarasti sa le consumi.

Fructele si legumele congelate pot avea la fel de multe vitamine

De fapt, studiile au aratat faptul ca fructele si legumele congelate pot avea la fel de multe vitamine sau chiar mai multe, comparativ cu cele proaspete. 

Autorul studiului, Ali Bouzari, este expert culinar si autor al cartii Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food. El considera ca daca nu-ti permiti sa cumperi legume si fructe proaspete sau traiesti intr-o zona in care magazinul de la coltul strazii este singura sursa de produse alimentare, trebuie sa stii ca fructele si legumele congelate reprezinta o alternativa viabila.

Pe langa faptul ca prin congelare se pastreaza vitaminele, este si cea mai buna metoda de a pastra compusii plantei care ne protejeaza impotriva bolilor.

Cele mai sanatoase fructe exotice

Cateva informatii despre congelare

Congelarea este o metoda foarte buna de a pastra fructele si legumele daca nu intentionezi sa le consumi in interval de 1-2 zile de cand au fost cumparate.

Fructele congelate sunt culese la punctul maxim de dezvoltare si apoi sunt congelate individual si ambalate intr-o atmosfera de nitrogen. Expunerea fructelor si legumelor la nitrogen le ajuta sa-si pastreze nutrientii pe care actiunea oxigenului ii degradeaza, pastrandu-le in acelasi timp si prospetimea.

Legumele care sunt selectate pentru congelare sunt culese la momentul potrivit si sunt oparite inainte de a fi congelate, distrugand astfel enzimele care cauzeaza decolorarea, innegrirea si pierderea gustului. Oparirea pastreaza culoarea verde stralucitor si dupa ce legumele sunt congelate. Oparirea schimba si structura fibrelor, facand legumele mai moi si mai putin crocante, mai usor de mestecat. Insa, prin oparire, se poate pierde pana la 50% din cantitatea de vitamina C, care este sensibila la caldura.

Vestea buna este ca, la fel ca si fructele, legumele destinate congelarii sunt de obicei culese la punctul maxim de coacere, atunci cand au cel mai mare continut de nutrienti. Spre deosebire de acestea, legumele care sunt destinate sa fie vandute proaspete, se culeg usor necoapte, ceea ce inseamna ca au un continut mai scazut de nutrienti. Chiar daca prin oparire se pierd nutrienti, continutul nutritional al legumelor congelate este adesea mai mare decat al celor proaspete.

Care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului?

Sfaturi pentru congelare
  1. Pentru un continut nutritional cat mai bogat, alege legume congelate fara sosuri sau sare adaugata si fructe fara zahar adaugat.
  2. Priveste punga in care sunt ambalate si pipaie continutul. Fructele si legumele congelate trebui sa fie tari, nu moi, ude sau transpirate.
  3. Tine usa de la congelator bine inchisa. De fiecare data cand deschizi usa, temperatura de la interior creste, expunand fructele si legumele la riscul de a-si pierde din calitatile nutritive.
  4. Fructele si legumele congelate se depoziteaza cat mai in spatele congelatorului, pentru a reduce la minim expunerea la temperatura calda atunci cand deschizi usa.
  5. Dupa ce incalzesti fructe si legume congelate, stropeste-le cu zeama de lamaie. Vitamina C din zeama de lamaie poate ajuta la inlocuirea cantitatii de vitamine pierdute de fructe si de legume in timpul incalzirii si le poate face sa arate mai bine si sa aiba un gust mai bun.

Foto: Shutterstock.com