Hematolog: „Anemia nu este o boala in sine. Este o consecinta a unei afectiuni care trebuie depistata si tratata”

1
De Cristina Tudor
6 dec. 2020

Cate tipuri de anemii se cunosc? Ce indicatori ai analizelor de laborator ar trebui sa ne ingrijoreze si de ce?

Dr. Mihaela Andreescu, sefa Sectiei Hematologie a Spitalului Colentina din Bucuresti, ne-a explicat, pe larg, tot ce trebuie sa stim despre anemie.

Simptome

„Exista o serie de simptome comune, intalnite in majoritatea tipurilor de anemie: astenie fizica, piele palida, scaderea rezistentei la efort, dureri de cap, stari de ameteala, maini si picioare reci, dificultati de concentrare, irascibilitate, insomnie. Avand in vedere polimorfismul simptomatologiei descrise si nespecificitatea simptomelor, de multe ori simptomele aparute in contextul altor boli pot fi interpretate, gresit, ca o stare de anemie. Anemia e cauza acestor simptome doar daca sunt insotite si de o scadere a valorii hemoglobinei”, apreciaza Dr Mihaela Andreescu.

Anemia. Cauze

„Cauzele pot fi multiple: carentele de fier, folati, vitamina B12, anomalii in formarea hemoglobinei (talasemiile), defecte enzimatice (deficitul de G6PDH), la nivel de membrana eritrocitara (sferocitoza ereditara), apoi anemiile din bolile cronice (o entitate relativ frecventa), mielodisplaziile, anemiile posthemoragice, anemiile hemolitice etc. Simptomatologia specifica apare ca urmare a deficitelor despre care am amintit (fier, B12, folati). In cadrul anemiei feriprive, de exemplu, putem observa cu ochiul liber deficitul de fier la nivelul tesuturilor: piele uscata, par uscat si sfaramicios, unghii friabile (in formele severe de anemie feripriva apar unghiile „scobite”, crapaturi la colturile gurii, limba neteda, lucioasa si dureroasa, dificultati la inghitire, cu senzatie de gat uscat)”, explica Dr mihaela Andreescu.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.