3 moduri prin care sa imbunatatesti absorbtia fierului din alimente, potrivit unui medic

1
De Denisa Toma
2 apr. 2022

Deficienta de fier este o problema des intalnita in cazul multor oameni.

Statisticile din Statele Unite arata ca aproape 10 milioane de persoane nu au un aport adecvat de fier, iar jumatate dintre ele sufera de anemie.

Mark Hyman, specialist in medicina functionala, este recunoscut pentru activitatea sa de educare asupra nutritiei si sanatatii generale. Medicul nu ofera doar sfaturi de nutritie, ci atrage atentia asupra importantei unor alimente si modul in care acestea pot sustine sanatatea intregului organism.

De ce este important fierul pentru organism?

Fierul este un mineral indispensabil pentru corp si este folosit in numeroase procese care au loc in organism. De fapt, fierul functioneaza ca un „transportator” al oxigenului de la nivelul plamanilor catre tesuturi.

„Oxigenul pe care il inspiram in plamani este transportat de hemoglobina, proteina bogata in fier din interiorul celulelor rosii din sange”, spune Hyman. „Hemoglobina si fierul calatoresc impreuna, luand cu ele oxigenul pe care il duc la destinatie, adica in tesuturi, iar apoi iau dioxidul de carbon si il duc catre plamani, pentru a fi expirat”, declara Mark Hyman, potrivit wellandgood.com.

De ce nu este indicat sa pui frunzele de ceai verde in apa clocotita: explicatia expertilor

Un alt lucru interesant este acela ca organismul poate recicla si refolosi fierul din celulele vechi de sange, pe care il poate stoca in cazul in care nivelul de fier scade vreodata prea mult.

Cine este predispus la deficienta de fier

Deficienta de fier este des intalnita in cazul femeilor aflate la menstruatie, pentru ca o cantitate mare de fier este pierduta in timpul menstruatiei. „Femeile aflate in anii reproductivi necesita mult mai mult fier decat barbatii. Femeile insarcinate au nevoie, de asemenea, de mai mult fier, pentru a sustine cresterea volumului de sange si necesitatile nutritionale ale fatului aflat in crestere”, declara medicul.

Un alt detaliu esential – fierul se gaseste de obicei in produse de origine animala, precum carne si fructe de mare, ceea ce poate face dificil pentru vegetarieni si vegani sa aiba un aport suficient. Un studiu realizat in anul 2017 a comparat 30 de femei vegetariene cu 30 de femei nonvegetariene si a descoperit ca 60% dintre cele care aveau o dieta preponderent vegetala sufereau de anemie usoara, comparativ cu 46% dintre cele nonvegetariene.

Uleiurile vegetale sunt sigure pentru gatit? Ce spun expertii

Prin urmare, care este secretul de a mentine un nivel adecvat al fierului in organism, in special daca ai o alimentatie bazata pe produse vegetale?

Dr. Hyman sugereaza sa mananci cat mai des alimente vegetale bogate in fier. Printre acestea se numara fasolea, cerealele imbogatite cu fier, nucile si legumele. Printre cele mai bune surse vegetale de fier sunt nautul, spanacul, ciupercile, broccoli, lintea si fasolea neagra.

Pe langa o alimentatie bogata in aceste surse de fier, exista si cateva metode prin care poti imbunatati absorbtia fierului in organism. Iata ce sa incerci, potrivit medicului:

Consuma alimente vegetale bogate in fier in asociere cu vitamina C

Dr. Hayman spune ca alimentele care contin vitamina C iti ajuta corpul sa absoarba mai bine fierul din surse vegetale. Varza de Bruxelles, ardeiul, spanacul, cartofii sau dovleacul sunt optiuni bune pe care sa le asociezi cu cereale si leguminoase, pentru o masa bogata in vitamina C si fier. Daca ai nevoie de inspiratie, poti incerca o tocanita de linte cu rosii sau o salata cu bulgur, broccoli si putina zeama de lamaie.

Traiesti mai mult daca preferi sa stai pe podea: explicatia expertilor in longevitate

Asociaza fructele cu alimente vegetale bogate in fier

Specialistul spune ca fructoza, substanta care da in mod natural gustul dulce fructelor, ajuta la absorbtia fierului. „Adaugand cateva seminte de rodie sau bucati de portocala rosie in salata ta cu spanac creste absorbtia fierului si in acelasi timp ofera un gust bun”, spune medicul.

Evita asocierea alimentelor bogate in fier cu cele care contin calciu

Alimentele care contin calciu pot inhiba absorbtia fierului, spune Dr. Hyman. In mod clar nu ar trebui sa eviti complet calciul, dar daca vrei sa cresti aportul de fier, incearca sa eviti asocierea alimentelor bogate in calciu cu cele care sunt bogate in fier. „Acest lucru poate insemna sa nu mananci branza cu oua sau sa nu adaugi branza de capra in salata”, recomanda medicul.

Foto: depositphotos.com