Hidroterapia stimuleaza metabolismul: cum sa o incerci acasa

1
De Denisa Toma
3 oct. 2019

Sigur stii cat este de important pentru sanatatea ta sa-ti mentii organismul hidratat. Dar nu multi oameni stiu ca apa are un efect vindecator si atunci cand este folosita la exterior.

Hidroterapia este una dintre metodele prin care apa este utilizata pentru a imbunatati sanatatea. Apa este cel mai bun mediu pentru a transporta caldura sau temperatura scazuta catre muschi. Apa calda relaxeaza musculatura, stimuleaza circulatia sanguina si creste temperatura corpului. Aceste procese au efecte pozitive asupra corpului – este activat sistemul imunitar, sunt eliberati in organism hormoni si diferiti neurotransmitatori.

In schimb, apa rece are un efect antiinflamator si de reducere a durerii. Pe masura ce vasele de sange se contracta si organismul lucreaza pentru a-si mentine temperatura interna, are loc o reactie complexa ce poate influenta metabolismul. De aceea, terapiile in care apa calda si apa rece sunt folosite alternant sunt cele mai eficiente. Iata ce trebuie sa stii despre hidroterapie si cum sa o pui in practica acasa:

O cura de 10 zile creata de un medic japonez promite sa vindece orice boala si sa reintinereasca intreg organismul

Ce este hidroterapia

Hidroterapia reprezinta aplicarea apei pe corp folosind diferite metode, temperaturi si nivel de presiune pentru a obtine un efect vindecator. Este o terapie veche de mii de ani, dar care a devenit si mai populara in Europa in secolul XIX, datorita naturopatului german Sebastian Kneipp.

Care sunt beneficiile hidroterapiei?

Ai probleme cu somnul? Atunci vei fi surprinsa sa afli ca picioarele reci sunt un motiv pentru care nu adormi usor. In cadrul unui studiu, oamenii de stiinta de la Universitatea din Basel au descoperit ca atunci cand pacientii aveau picioarele calde, acestia aveau nevoie de aproximativ zece minute ca sa adoarma. Dar cand aveau picioarele reci, le lua aproximativ 25 de minute sa adoarma.

Accelerarea metabolismului: 3 solutii practice care functioneaza

Cauza acestei diferente este data de circulatia sanguina si de modul in care circulatia periferica afecteaza somnul. Prin urmare, daca adormi greu, iti poti pune o sticla cu apa calda in pat, la picioare. La fel de eficienta este si o baie cu apa calda la picioare inainte de culcare.

Oferi si mai multe beneficii organismului atunci cand folosesti alternant apa rece si apa calda. Dusurile scotiene, care presupun alternarea jeturilor de apa rece si calda, stimuleaza sistemul imunitar, imbunatatesc elasticitatea pielii, cresc tonusul muscular si te ajuta sa slabesti prin accelerarea metabolismului.

Si simplul obicei de a imita mersul unei berze prin apa rece (ridicand picioarele sus in timp ce pasesti) are efecte pozitive pentru sanatate. Chiar daca ai senzatia ca picioarele devin reci, dupa ce iesi din apa vasele de sange se dilata si este stimulata astfel circulatia periferica.

In cadrul terapiei Kneipp, la fel ca in cazul oricarei terapii naturopate, doza corecta este esentiala. Oamenii care sunt deosebit de sensibili la temperaturile scazute se adapteaza mai usor atunci cand fac tratament cu apa calda in prima saptamana si apoi primesc doze alternante de apa rece si calda in saptamana urmatoare.

Fructul de aur al toamnei – Face minuni in organism

Cum sa incerci acasa hidroterapia

Poate nu te incanta ideea de a face dusuri cu apa rece, dar trebuie sa retii faptul ca vei dobandi toleranta in timp la temperatura scazuta a apei. Dusurile scotiene sunt ideale pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale hidroterapiei.

Dupa un dus cald, incepe prin a aplica un jet de apa rece pe picior, incepand de la talpa si pana la coapsa, pe partea exterioara. Coboara apoi jetul de apa pe interiorul piciorului, de sus pana jos. Repeta procesul cu celalalt picior. Foloseste aceeasi tehnica si pentru brate, apoi realizeaza miscari circulare pe fata si piept cu jetul de apa rece.

Include acest tratament simplu in rutina ta zilnica. Ai nevoie doar de un capat de dus care poate fi setat sa elibere un jet continuu de apa. Un dus scotian este ideal dimineata pentru ca te va energia pentru intreaga zi. Apa ar trebui sa aiba 18 grade Celsius, insa atunci atunci cand il realizezi zilnic vei dobandi toleranta la apa rece.

Foto: Shutterstock.com