Iti este pofta de masline, muraturi sau chipsuri? Fa-ti analizele! Poftele pot semnala carente de vitamine din organism

1
De Cristiana Astefanoaiei
30 ian. 2023

Poftele te pot ajuta sa iti dai seama daca organismul tau sufera de anumite deficiente. Iata la ce este indicat sa fii atenta!

Pofta de masline poate sa fie un semnal de alarma in legatura cu o carenta de vitamine din corp. La fel este si in cazul poftei de muraturi sau de chipsuri, in general de alimente sarate si acre.

Dar ce inseamna pofta de ciocolata sau de paine?

Vedem in continuare explicatiile specialistilor despre mesajul transmis de organism atunci cand iti este pofta de ceva anume!

Scaderea poftei de mancare – 3 trucuri care functioneaza

Pofta de masline, de chipsuri sau de muraturi anunta deficiente de vitamine

Corpul uman este o masinarie miraculoasa. Are modalitati de a obtine ceea ce are nevoie. Pofta de mancare este una dintre aceste metode.

Daca nu te poti opri din mancat muraturi si ai pofta de sare in general, este posibil ca glandele tale suprarenale sa ceara ajutor. Stresul este principala cauza a oboselii suprarenale. Corpul nostru a fost conceput pentru a ne proteja. Stresul este un semn ca ceva nu este in regula si initiaza raspunsul nostru de lupta sau de fuga.

Maslinele contin multa sare, asa ca, daca organismul tau are un deficit de sare, acest lucru ar putea explica cu usurinta de ce ti se face pofta de ele.

De ce ar avea organismul tau un deficit de sare? Ei bine, exista multe motive diferite:

  • S-ar putea sa fii deshidratata si sa nu bei suficienta apa
  • Faci mai multe exercitii fizice decat de obicei, transpiri, iar corpul tau pierde apa
  • Ai vomitat sau ai avut diaree in ultima vreme, motiv pentru care a scazut nivelul de sare din corp. Este posibil sa ai si un nivel scazut de fier!

De ce este periculos sa consumi prea multa sare? Efectele negative asupra imunitatii si intregului organism

„Cercetarile indica faptul ca pofta de sare ar putea fi un simptom al unei afectiuni de sanatate, cum ar fi insuficienta suprarenala sau sindromul Bartter. De asemenea, ar putea fi un semn de deshidratare sau de sindrom premenstrual”, a declarat nutritionistul Lee Cotton pentru PureWow.

Asadar, pofta de sarat si de acru vine din diverse motive. De la stres crescut, pana la deshidratare sau sindrom premenstrual, ori probleme de sanatate mai grave. Daca observi ca aceste pofte dureaza mult mai mult decat unele obisnuite si nu trec nici daca mananci alimentul respectiv, mergi la medic. El iti va recomanda o serie de analize pentru a depista ce iti transmite corpul tau!

Ce inseamna pofta de dulce sau de carbohidrati?

Nu doar pofta de masline sau mancaruri sarate este de luat in seama, ci si nevoia de a manca necontenit dulciuri.

Mai intai, inainte de a cauta raspunsuri, trebuie sa identifici tipul de alimente zaharoase la care poftesti.

„Daca poftesti la ciocolata, ar putea insemna ca organismul tau are un deficit de magneziu, care este o deficienta foarte frecventa in zilele noastre”, explica nutritionistul holistic Elissa Goodman.

Exista si o parte buna a poftei de ciocolata: ciocolata neagra este, de fapt, plina de antioxidanti care pot imbunatati sanatatea si pot scadea riscul de boli de inima, conform cercetarilor.

Daca ai pofta de fructe, atunci felicitari! Nutritionistul spune ca aceasta este una dintre cele mai bune pofte pe care le poti avea.

„Este posibil ca organismul tau sa-ti spuna ca are nevoie de vitamine, minerale si antioxidanti suplimentari”, explica Goodman.

Acest fruct te ajuta sa slabesti – Contine enzime pentru arderea grasimilor si imbunatatirea digestiei

Daca ai pofta de dulciuri dintr-o data, cel mai probabil te confrunti cu fluctuatii ale glicemiei. Atunci cand glicemia scade, este posibil ca organismul tau sa incerce sa te determine sa ii dai mai mult combustibil pentru a-ti mentine stabil nivelul de zahar din sange.

Pofta de carbohidrati ar putea sa insemne deficit de magneziu, zinc, crom, aminoacizi (triptofan) sau vitamine (in special vitamina D).

Oamenii de stiinta sugereaza ca pofta de carbohidrati apare din cauza efectului pe care carbohidratii (in special zaharurile) il au asupra creierului tau. Consumul de alimente dulci creste nivelul hormonului „senzatiei de bine” (serotonina), asociind senzatia de bine cu consumul de carbohidrati. Asadar, consumul de carbohidrati te face sa vrei mai mult. Acest lucru este sustinut si de faptul ca oamenii au tendinta de a consuma mai multi carbohidrati atunci cand sunt stresati, anxiosi sau deprimati.

Foto: depositphotos.com