Lenjeriile si pernele, sursa de boli respiratorii. Cat de des ar trebui sa le speli

1
De Cristina Tudor
31 mai 2020

Paturile, cuverturile, pernele si salteaua sunt adevarate “pepiniere” de bacterii si acarieni (organisme minuscule, invizibile cu ochiul liber), vinovati de o serie de afectiuni respiratorii, alergii, eczme, dar si de disfunctii ale somnului.

 

Caldura, umiditatea, transpiratia si celulele de piele moarte creeaza un mediu propice inmultirii acarienilor. In trei ani, o perna ajunge sa aiba chiar si o greutate dubla din cauza prafului si a microorganismelor care se cuibaresc in tesuturi.

Doar spalarea asternuturilor la temperaturi de peste 60 de grade Celsius si schimbarea lor regulata distruge bacteriile si alergenii.

Lenjeriile si pernele, sursa de boli. Materiale naturale versus fibre sintetice
Alegeti asternuturi din materiale naturale chiar daca sunt un pic mai scumpe, precum bumbacul, in detrimentul fibrelor sintetice, mai ieftine.

“Bumbacul permite spalarea la o temperatura ridicata, e hipoalergenic si lasa pielea sa respire. Este de preferat sa cumparati asternuturi din magazinele specializate, nu de la oferta, pentru ca de calitatea materialului depinde si sanatatea pielii. Fibrele sintetice, pe langa faptul ca se deterioreaza rapid, provoaca reactii alergice si favorizeaza inmultirea acarienilor”, atrage atentia Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Lenjeria de pat se schimba saptamanal sau cel mult la doua saptamani. Pentru a prelungi viata lenjeriei e preferabil sa o spalati separat, nu in combinatie cu alte piese de lenjerie intima, la care sa aplicati tratamente de genul inalbirilor.

“Fetele de perna, in schimb, trebuie schimbate mai des, de cel putin doua ori pe saptamana sau chiar mai des si, de asemenea, calcate foarte bine pentru a le steriliza”, recomanda dermatologul Clatici.

Pernele si pilotele trebuie spalate o data pe an

De asemenea, pernele si pilotele pot fi pline de microorgansime, putand contine si 20.000 de acarieni, bacterii si fungi. Pilotele si pernele trebuie spalate cel putin o data pe an, de preferat la o curatatorie ecologica. Durata de garantie a unei pilote este in general de 5-8 ani, iar in cazul pernelor, doi ani.

“In plus, persoanele predispuse spre alergii ar trebui sa se orienteze spre perne cu spuma, hipoalergenice si sa le evite pe cele umplute cu puf de gasca”, adauga specialistul Clatici.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.