7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre testul Papanicolau

1
De Cristina Tudor
18 nov. 2019

Diagnosticat in fazele sale incipiente, cancerul de col uterin are sanse mari sa fie tratat.

Un text de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate:

Pentru a fi diagnosticat precoce, inainte ca celulele anormale din colul uterin sa devina celule canceroase, sunt necesare controale ginecologice regulate si efectuarea – tot cu regularitate – a testului Papanicolau. Din 1928, de la descoperirea acestei metode de diagnostic, existenta si disponibilitatea sa de a fi efectuat a redus numarul deceselor cauzate de cancerul de col cu mai mult de 75%. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care e bine sa le stiti despre testul care – fara exagerare – va poate salva viata.

1. Identifica posibilele infectii

Testul Papanicolau poate identifica existenta unor infectii sau celule cervicale anormale. Chiar daca nu este vorba despre cancer la momentul unei testari, instituirea unui tratament pentru tratarea infectiei este hotaratoare pentru evolutia ulterioara, deoarece celulele anormale pot deveni canceroase.

2. Este un test care se recomanda a fi efectuat cu periodicitate

O singura testare, la un moment dat, nu ofera siguranta absoluta, pe viata. Prima testare este bine sa fie facuta la varsta de 21 de ani sau dupa trei ani de la inceperea ei, daca a avut loc inainte de implinirea varstei de 21 de ani.

Testul Papanicolau trebuie repetat periodic pe parcursul vietii, cu o frecventa care tine de varsta pacientei. Femeilor cu varsta cuprinsa intre 21 si 30 de ani li recomanda efectuarea testului o data la doi ani, iar celor cu varsta intre 30 si 64 de ani, anual.

3. Testul nu se mai efectueaza dupa varsta de 65 de ani

Nu mai este necesara efectuarea testului Papanicolau dupa varsta de 65 de ani daca ultimele trei teste consecutive au avut rezultat „Normal”.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Getty Images.