6 motive pentru care menstruatia ta dureaza mai mult decat de obicei

1
De Alice Moisescu
26 feb. 2019

Fiecare femeie este diferita, si la fel sta treaba si atunci cand vine vorba despre menstruatie. La unele dintre noi poate dura 3 zile, timp in care la altele sangerarea poate dura chiar mai mult de o saptamana. Care sunt, insa, motivele pentru care menstruatia ta dureaza mai mult  decat de obicei?

De obicei, perioada menstruala variaza intre 3 si 7 zile. Ce depaseste acest tipar reprezinta motiv de ingrijorare si ar trebui sa declanseze o vizita de urgenta la medic pentru investigatii amanuntite, mai ales daca e ceva neobisnuit pentru tine.

Menstruatia prelungita sau sangerarea vaginala anormala ridica foarte multe semne de intrebare. Iata care pot fi cauzele:

Stresul

Stresul emotional poate fi principalul factor care genereaza menstruatia prelungita sau sangerarile anormale. Mai mult, tot pe acest fond de stres, o alta reactie a organismului ar fi sa nu ai menstruatie deloc intr-o luna.

6 lucruri bizare care iti afecteaza menstruatia fara sa-ti dai seama

Anemia

Si anemia este o afectiune ce poate contribui la o menstruatie prelungita. Femeile care au un numar mic de celule rosii sau cele care sufera de deficit de fier tind sa aiba un ciclu menstrual neregulat, mai lung decat de obicei sau… inexistent. Tot ele sunt mai predispuse si la intarzieri menstruale.

Motivele pentru care intarzie menstruatia si ce e de facut

Modificarile de natura hormonala

Da, atunci cand au loc schimbari hormonale, intreg organismul este afectat. Si, implicit, si menstruatia.

„De regula, cheagurile sunt dizolvate de enzimele prezente in uter. Daca acestea nu isi fac treaba, insemna ca exista un dezechilibru hormonal. In astfel de situatii, recomand consultul unui medic ginecolog, pentru a depista cauza si a stabili un plan de tratament eficient”, declara Dr. Santoro, membru al Societatii de Endocrinologie din America si conferentiar in cadrul Universitatii de Medicina din Colorado.

Dezechilibrele hormonale – fie ca sunt cauzate de sarcina, de instalarea menopauzei sau de bolile tiroidiene – pot duce la perioade in care menstruatia abunda sau… intarzie.

Pilulele contraceptive

Pilulele contraceptive pot determina si ele sangerari anormal de lungi. Asta se intampla insa in primele luni de administrare, atunci cand corpul tau inca se adapteaza la combinatia de hormoni pe care acestea o contin. In timp, menstruatia ta se va regla de la sine.

7 semne ca metoda de contraceptie folosita nu este cea potrivita

Tulburarile de tiroida

Daca te confrunti cu probleme tiroidiene, indeosebi daca ai o glanda subactiva sau hiperactiva, sa stii ca asta poate fi una dintre cauzele menstruatiei prelungite si neregulate.

Sindromul ovarului polichistic

Aceasta afectiune atat de frecvent intalnita in randul femeilor tinere poate fi cauza unei menstruatii prelungite. Daca si tu ai observat ca menstruatia ta este neregulata, dureaza mai mult ca de obicei sau sangerarile sunt anormale, ar trebui sa iei in calcul vizita la ginecolog pentru analize amanuntite.

Chisturi ovariene: 7 simptome pe care n-ar trebui sa le ignori

Foto: Shutterstock.com