Cum iti reglezi hormonii: 5 schimbari pe care trebuie sa le faci acum

1
De Daniela Mitran
21 ian. 2020

Foarte multe probleme de sanatate sunt cauzate de un dezechilibru ce este produs din punct de vedere hormonal. Stresul, alimentatia nesanatoasa sau somnul neregulat sunt doar cativa factori care iti afecteaza nivelul de hormoni din organism.

Hormonii joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii organismului oricarei femei. Atunci cand exista fluctuatii, sunt afectate starea de spirit, viata sexuala, fertilitatea si ovulatia. Astfel, este important ca nivelul hormonal sa fie echilibrat, iar acest lucru poate fi facut cu cateva schimbari sanatoase in stilul de viata.

La un dezechilibru hormonal contribuie nu numai alegerile zilnice, ci si factorii externi, cum ar fi poluarea sau expunerea la unele substante chimice. Din pacate, unele dintre substantele ce pot produce dezechilibre in organism se afla si in produsele cosmetice sau de uz zilnic.

Asigurarea unui echilibru hormonal necesita consecventa si o foarte mare atentie acordata sanatatii organismului. Schimbarile ce pot sa apara din cauza unui nivel scazut sau ridicat de hormoni pot fi numeroase.

Cum reglezi nivelul hormonal

Ai probleme cu nivelul hormonal? Daca faci aceste schimbari in stilul de viata si urmezi sfaturile unui medic, vei reusi sa-ti reglezi nivelul de hormoni din organism.

1. Renunta la stres

In momentul in care te confrunti cu stres, corpul tau produce un hormon numit cortizol. Acesta este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs din glanda suprarenala. Atunci cand este prezent in exces, acest hormon produce dezechilibre mari in organism. Afecteaza sistemul digestiv si sistemul de reproducere, iar organismul duce o lupta continua pentru a-si regla nivelul hormonal. Asadar, este recomandat sa renunti la orice situatie care iti produce stres. Fii mai relaxata, invata sa spui „nu” si acorda mai multa importanta starii tale de bine. Nimic nu este mai important decat sanatatea, insa de cele mai multe ori o neglijam. Nu mai functiona pe repede-inainte si incepe sa observi toate acele lucruri care iti afecteaza starea de bine. Iti vei multumi mai tarziu! šŸ™‚

2. Asigura-te ca ai o alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa este cel mai bun medicament pentru organism. Daca ii asiguri corpului tau necesarul zilnic de vitamine, nutrienti si alte substante esentiale si consumi suficienta apa, atunci este putin probabil sa te confrunti cu probleme hormonale. Consuma cereale integrale, alimente bogate in proteine si alimente care ajuta la detoxifierea corpului si la echilibrarea nivelului hormonal. Daca nu esti sigura ce dieta sa urmezi, poti oricand sa apelezi la sfaturile unui nutritionist. Acesta iti va indica lista completa de alimente pe care trebuie sa le consumi pentru a-ti regla nivelul hormonal.

3. Sportul regleaza nivelul hormonal

Nimic nu combate mai usor stresul decat sportul. Activitatea zilnica este recomandata pentru sanatatea psihica si fizica. Nu te stresa in aceasta privinta, sportul nu trebuie privit precum un calvar. Nu este necesar sa ai un abonament la sala sau sa fii inscrisa intr-un club sportiv. Poti face sport oricand, la orice ora. Renunta la masina si mergi mai mult pe jos, plimba-te prin casa in timp ce vorbesti cu o prietena la telefon, renunta la lift si urca pe scari. Orice schimbare pe care o faci este un pas important pentru sanatatea organismului. Faci deja sport? Poate ca modul in care il practici nu este tocmai cel mai corect. Daca iti doresti sa obtii cele mai bune rezultate, este recomandat sa lucrezi cu un instructor.

4. Dormi suficient

Usor de spus, greu de facut uneori, nu-i asa? Mai ales in acele zile in care te confrunti cu deadline-uri sau diferite situatii pe care vrei neaparat sa le rezolvi. Sau poate ca ai dezvoltat un obicei la care iti este greu sa renunti. Indiferent care sunt motivele pentru care neglijezi orele de somn, nu uita ca acest lucru iti afecteaza nivelul hormonal. Organismul tau are nevoie de timp de repaus pentru a se reface. Asadar, nu neglija acest aspect. Asigura-te ca dormi cel putin opt ore in fiecare noapte si vei observa ce beneficii are acest obicei asupra sanatatii organismului.

5. Foloseste uleiuri esentiale

Aromaterapia este cunoscuta pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sanatatii. Uleiurile esentiale sunt utilizate cel mai mult, deoarece combat stresul si creeaza o stare de relaxare. Daca iti doresti sa ai o stare de bine, este suficient sa tii in camera ta un difuzor cu ulei de lavanda. Sau chiar sa tii cateva frunze uscate de lavanda in casa, eventual intr-un saculet. Acest truc este recomandat in special persoanelor care au probleme cu somnul. O alta planta recomandata pentru reducerea stresului este salvia. Uleiul de salvie reduce crampele musculare si ajuta la reglarea nivelului de hormoni din organism. Menta este recunoscuta si ea pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sanatatii organismului. Aceasta este recomandata in special pentru reducerea poftei de mancare si pentru reducerea consumului de zahar.

Cum introduci uleiurile esentiale in rutina zilnica?

Iti doresti un truc simplu si eficient pentru reducerea stresului? Iti recomand acest amestec de uleiuri esentiale:

  • 12 picaturi ulei esential de santal
  • 10 picaturi ulei esential de salvie
  • 8 picaturi ulei esential de lavanda
  • 8 picaturi ulei esential de bergamota
  • 4 picaturi ulei esential de ylang-ylang
  • ulei la alegere (ulei de nuca de cocos sau ulei de migdale dulci)

Preparare:

Iti recomand sa folosesti un recipient din sticla, de 10ml, cu roll on.

Eu am gasit la plafar mai multe modele de recpiente, de la cele pentru uleiuri esentiale pana la cele pentru creme sau masti de par.

Combina uleiurile esentiale in recipient, monteaza capacul si gata: ai mini spa-ul la tine.

Aplica direct pe piele ori de cate ori vrei sa reduci stresul. Este suficient sa inspiri de cateva ori pentru a-ti imbunatati starea de spirit.

Foto: Getty Images.