Oncolog: „Nu renuntarea la carne, ci aceste obiceiuri sunt vitale pentru a lupta cu cancerul”

1
De Cristina Tudor
19 aug. 2019

Tot mai multi romani se confrunta cu cancere agresive, de plamani, san, stomac, colon sau col uterin. Unul dintre motive este amanarea vizitei la medic. Astfel ca multi pacienti ajung tarziu la specialist, iar sansele de reusita a tratamentelor scad foarte mult.

“Cancerul este o boala destul de imprevizibila. Ceea ce stim cu siguranta este ca un diagnostic timpuriu creste sansa la viata: in cazul tumorilor la san, de exemplu, avem o rata de supravietuire de 90% daca le depistam devreme, in cazul cancerului de prostata, peste 99%, iar in cancerul de plaman, 70%”, spune medicul oncolog turc Ozlem Er.

Cresterea sperantei de viata a dus si la un numar mai mare de afectiuni maligne, odata cu inaintarea in varsta. Insa si stilul de viata are un cuvant de spus in declansarea cancerelor.

“Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, in timp ce factorii de mediu sunt vinovati pentru cealalta jumatate. Asa ca un stil de viata sanatos scade riscul aparitiei cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului si scaderea numarului de fumatori, in primul rand. Apoi, consumul de alcool trebuie redus.

Exercitiile fizice de 3-4 ori pe saptamana, plimbarile lungi de peste 30 de minute si o dieta echilibrata cu fructe si legume ne apara de cancerele asociate cu stilul de viata si alimentatia. Bineinteles, nu trebuie sa neglijam nici protectia solara”, recomanda oncologul Ozlem Er.

Extrem de atenti trebuie sa fie cei care au rude apropiate diagnosticate cu cancer. Un control anual complet poate pune in evidenta un cancer in stadiu incipient.

“Daca stim ca exista un istoric de boala, testam pacientul pentru mutatii genetice si, daca rezultatul este pozitiv, atunci vom testa si ceilalti membri ai familiei. In cazul in care vreti sa stabiliti riscul de cancer, fara sa cunoasteti istoricul familiei, va puteti adresa medicului care va va testa in functie de varsta si de categoria de risc in care va incadrati” ,afirma oncologul.

La ora actuala, clinicile oncologice de top ofera pacientilor acces la echipe medicale cu experienta, investigatii sofisticate, radioterapie de ultima generatie si tratamente revolutionare precum imunoterapia.

“Cancerul de san si cel testicular raspund cel mai bine la acest tratament, chiar daca diagnosticul este unul tarziu.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.