Problemele de sanatate cauzate de deficitul de vitamina B12

1
De Cristina Tudor
21 ian. 2021

Vitamina B12, numita si cobalamina, are un rol extrem de important in functionarea sistemelor hematologic si nervos, fiind o coenzima cheie in sinteza acizilor nucleici ADN si ARN si in degradarea acizilor grasi.

Vitamina B12 are mai multe roluri in organism. Aceasta sustine functionarea normala a sistemului nervos, ofera suport in mentinerea functiei cognitive si contribuie la formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), dar si a procesului de diviziune celulara. Totodata, vitamina B12 contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si reducerea oboselii si a extenuarii.

Totodata, vitamina B12 contribuie la reducerea nivelului de homocisteina, un aminoacid care, in cantitati ridicate, a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a dementei, precum si a bolii Alzheimer.

Deficitul acestei vitamine in organism

Deficitul de vitamina B12 este destul de frecvent, in special la persoanele peste 60 de ani, dar si la nou-nascuti, prin tulburari de absorbtie sau, mai rar, prin insuficienta aportului alimentar (la vegetarieni). Deficitul nu apare brusc, deoarece se folosesc pana la epuizare rezervele hepatice, iar simptomatologia neurologica nu apare in faza de latenta.

Deficitul de vitamina B12 poate fi, insa, usor de evitat. Cel putin asa sustine Stacey Nelson, specialist in nutritie la Spitalul General din Massachusetts, afiliat Universitatii Harvard: “Important este sa recunosti pericolul si sa iei masurile necesare pentru a evita dezvoltarea deficitului de vitamina B12”.

Cum functioneaza aceasta vitamina?

Este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produsele animale. De asemenea, ea se gaseste si in anumite alimente fortificate, suplimente alimentare si medicamente.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.