Vitaminele care ajuta creierul: imbunatatesc starea de spirit si somnul

1
De Maria Constantin
10 mart. 2022

Toti nutrientii care hranesc creierul sunt importanti. Insa exista un grup vital de vitamine despre care se vorbeste prea putin.

Creierul foloseste 20% din energia necesara functionarii organismului. Este cel mai activ organ al corpului din punct de vedere metabolic, subliniaza Mind Body Green. Vitaminele B joaca un rol major in metabolismul energiei, de aceea sunt precis asimilate de mecanismele homeostatice ale creierului pentru a mentine concentrarea ridicata.

De exemplu, acidul folic (vitamina B9) se gaseste in creier intr-o concentratie de patru ori mai mare decat in sange, in timp ce nivelurile de biotina si de acid pantotenic (vitaminele B7 si B5) sunt de 50 de ori mai mari in creier.

Cunoscute indeosebi pentru eficienta in coordonarea metabolismului energetic (mai precis in extragerea energiei celulare din hrana pe care o consumam zilnic), vitaminele B sunt foarte utile in multe alte arii ce tin de functionarea optima a organismului.

Cum intaresc vitaminele B sanatatea sistemului nervos

Vitaminele B au efect asupra tuturor functiilor creierului, de la memorie la semnalele celulare ale starii de spirit si somnului si joaca un rol esential in functionarea sistemului nervos central. Ele sustin in trei moduri sanatatea creierului:

1. Sustin functia cognitiva

Creierul nostru consuma multa glucoza, iar neuronii au nevoie constanta de alimentare prin sange. Biotina ajuta la controlul furnizarii si metabolismului glucozei in sange pentru a intari homeostazia glucozei. Homeostazia reprezinta proprietatea organismului de a mentine constantele mediului sau intern.

Cele doua coenzime flavoproteine derivate din riboflavina (FMN si FAD) sunt vitale in furnizarea necesarului de oxigen catre creier, astfel incat acesta sa poata trimite semnalele nervoase si mesaje catre restul corpului. Fara vitaminele B, creierul nu ar putea sa-si ia oxigenul si nutrientii esentiali de care are nevoie.

Acidul pantotenic, niacina si tiamina sustin functia cognitiva prin sprijinirea integritatii structurale si a performantei celulelor creierului. In plus, tiamina furnizeaza energie celulelor nervoase si ajuta la productia de mielina (stratul electroizolant ce inconjoara axonii neuronilor).

Semne clare ca ai deficit de vitamine

Totodata, vitamina B6, niacina si riboflavina confera proprietati antioxidante si antiinflamatorii, sustinand sanatatea si buna functionare a creierului si a intregului organism.

2. Sprijina starea de bine

Gratie familiei de vitamine B, suntem capabili sa ne reglam emotiile si sa navigam printre emotiile noastre. Cele mai multe vitamine B – inclusiv tiamina, acidul pantotenic, acidul folic si vitaminele B6 si B12 – sunt implicate in productia de neurotransmitatori. Acestia ajuta neuronii sa comunice intre ei si ne influenteaza starea generala si sanatatea emotionala.

Vitaminele B ajuta la sintetizarea mai multor neurotransmitatori:

– Serotonina. Regleaza starea de spirit si fericirea.
– Noradrenalina. Pregateste creierul pentru actiune si imbunatateste energia si atentia.
– Dopamina. Afecteaza starea de spirit si sentimentele de recompensa si motivatie.
– Acidul gama-aminobutiric. Se ataseaza de o proteina din creier pentru a produce un efect de calmare si reduce anumite activitati ale sistemului nervos pentru a induce o stare de relaxare.

3. Contribuie la un somn sanatos

Vitaminele B solubile in apa nu doar ca sustin o stare de spirit stabila, dar te ajuta si sa te refaci dupa o zi lunga, astfel incat sa ai un somn odihnitor noaptea.

Vitamina B6 ajuta la convertirea neurotransmitatorilor in melatonina, un hormon care moduleaza ritmul circadian si temporizarea programului de somn.

In plus, niacina sustine arhitectura unui somn sanatos, organizarea structurala a diferitelor cicluri si etape ale somnului, in timp ce biotina regleaza activitatea tiroidei si ale glandelor suprarenale pentru a ajuta la stabilizarea starii de spirit si a favoriza somnul de calitate.

In concluzie, pentru o functionare optima a creierului, pentru stabilitate emotionala si un somn de calitate, nu trebuie sa ignori vitamina B. Insa este destul de greu sa beneficiezi doar din dieta de intregul „arsenal” al grupului de vitamine B, astfel ca trebuie sa optezi pentru suplimente care furnizeaza toate cele opt vitamine B, inclusiv acidul folic si B12.

Foto: depositphotos.com