S-a descoperit primul medicament eficient contra COVID-19: Este ieftin si scade rata mortalitatii

1
De Maria Constantin
18 iun. 2020

Dexametazona, un medicament ieftin si cu folosire larga, poate salva viata pacientilor infectati cu noul coronavirus aflati in stare grava.

Tratamentul in doze reduse cu dexametazona, un medicament steroidian, reduce considerabil riscul de deces pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, afirma expertii din Marea Britanie. Dexametazona face parte din cel mai mare test britanic al unor tratamente deja existente care pot da rezultate in contracararea noului coronavirus, relateaza BBC.

Cercetatorii au observat ca dexametazona reduce cu o treime riscul de deces al pacientilor care respira cu ajutorul ventilatoarelor. In cazul celor care primesc oxigen, medicamentul reduce riscul de deces cu o cincime.

Veste buna pentru pacientii cu risc ridicat

Se estimeaza ca daca medicamentul ar fi fost disponibil in Marea Britanie de la inceputul pandemiei, ar fi putut fi salvate pana la 5.000 de vieti. Pretul redus ar fi un avantaj enorm pentru tarile sarace cu un numar mare de bolnavi, arata sursa citata.

Guvernul britanic detine un stoc de 200.000 de doze, iar Ministerul Sanatatii intentioneaza sa le administreze dexametazona pacientilor internati in spitale.

Testul a aratat ca 19 din 20 de bolnavi cu coronavirus carora li s-a administrat medicamentul s-au insanatosit fara sa necesite internarea in spital. Din randul pacientilor internati, cei mai multi s-au refacut, dar unii au avut nevoie de oxigen sau de ventilare mecanica. Vestea buna este ca dexametazona a dat rezultate bune la pacientii cu cel mai ridicat risc.

Medicamentul steroidian este folosit pentru reducerea inflamatiei intr-o gama larga de afectiuni si pare ca poate reduce leziunile produse cand sistemul imunitar este suprasolicitat in lupta contra coronavirusului. Reactia excesiva a sistemului imunitar, asa-numita furtuna de citokine, poate fi fatala, noteaza BBC.

39 de euro pentru salvarea unei vieti

In testul efectuat de Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienti internati in spitale au urmat tratamentul cu dexametazona, iar rezultatele au fost comparate cu cele ale altor 4.000 de bolnavi carora nu li s-a administrat medicamentul.

In cazul pacientilor ventilati mecanic, riscul de deces s-a redus de la 40% la 28%. Pentru pacientii care primeau oxigen, riscul de deces a scazut de la 25% la 20%.

„Acesta este singurul medicament care pana acum a aratat ca poate reduce mortalitatea – si o reduce semnificativ. Este o descoperire majora”, a declarat profesorul Peter Horby, seful echipei de cercetare.

Potrivit altui cercetator, profesorul Martin Landray, testul a aratat ca dexametazona poate salva unul din opt pacienti ventilati mecanic si unul din 20-25 pacienti care primesc oxigen. „Este un avantaj foarte clar. Tratamentul de pana la zece zile cu dexametazona costa 5 lire sterline pentru fiecare pacient. Asa ca, in principiu, ne costa 35 de lire ca sa salvam o viata. Este un medicament care e disponibil la nivel global”, a spus el.

Profesorul Landray a recomandat ca spitalele sa administreze fara intarziere medicamentul pacientilor, dar a avertizat ca oamenii nu ar trebui sa il cumpere pentru a-l folosi acasa. Dexametazona pare sa nu le fie de ajutor celor cu simptome medii, care nu au nevoie de ajutor pentru a respira.

Medicamentul cu cele mai bune rezultate

Testul derulat din luna martie a analizat si rezultatele inregistrate cu hidroxiclorochina, care a generat temeri ca ar putea provoca decese si probleme cardiace. Remdesivir, medicamentul antiviral folosit in cazurile de Ebola care pare sa scurteze perioada de vindecare de la 15 la 11 zile, este deja folosit in sistemul sanitar britanic, arata BBC.

Legatura surprinzatoare dintre vitamina D si COVID-19

Dexametazona este folosita de la inceputul anilor ’60 pentru a trata o gama larga de afectiuni precum artrita reumatoida si astmul. Jumatate din totalul pacientilor cu COVID-19 care necesita ventilare mecanica nu supravietuiesc, astfel ca reducerea riscului cu o treime reprezinta un urias pas inainte.

Medicamentul este administrat intravenos in sectiile de terapie intensiva si sub forma de tableta pentru pacientii care nu se afla in stare critica.

Pana acum, rezultatele nu arata clar ca remdesivir reduce mortalitatea. Iar spre deosebire de dexametazona, remdesivir este un medicament nou, cu stocuri reduse, iar pretul sau nu a fost inca anuntat.

Foto: Unsplash.com