Un nou test, disponibil in Romania, depisteaza si virusurile gripale, si noul coronavirus

1
De Cristina Tudor
15 oct. 2020

Gripa sau coronavirus? Un nou test te ajuta sa afli adevarul.

Synevo Romania, liderul pietei locale de servicii de diagnostic de laborator, lanseaza in premiera testul combinat de depistare a ARN-ului viral SARS-COV-2 (testul de referinta pentru diagnosticul specific de COVID-19) si Influenza A/B (virusul gripal A/B). Testul RT PCR multiplex permite detectarea simultana si diferentierea virusurilor care determina boli respiratorii.

Recoltarea probelor poate fi realizata in prezent in 32 de centre din reteaua nationala Synevo, amplasate in 25 de orase, pretul acestui test fiind de 375 lei.

Similaritatea manifestarilor clinice din infectiile virale face ca diagnosticarea exclusiv pe baza simptomelor clinice sa fie dificila. Testarea RT PCR multiplex depisteaza daca pacientul este pozitiv la una dintre categoriile de virusuri implicate cel mai frecvent in aparitia infectiilor respiratorii din sezonul rece, oferind medicilor informatii cheie pentru un diagnostic corect si rapid, in vederea administrarii celui mai potrivit tratament.

„Ne bucuram ca am reusit sa facem disponibil acest test intr-un interval foarte scurt de la lansarea sa internationala, venind in sprijinul medicilor, pacientilor si autoritatilor implicate in gestionarea pandemiei de Covid-19. Apropierea sezonului gripal va ingreuna sensibil munca medicilor, simptomatologia pentru SARS Cov2 si pentru virusurile gripale Influenza A si B fiind foarte apropiata”, a declarat Antoanela Curici, director medical Synevo Romania.

Gripa sau coronavirus?

Testul poate fi realizat, la acest moment, doar cu programare online pe site-ul synevo.ro. Probele sunt recoltate de la nivel nazofaringian, iar rezultatele vor fi raportate autoritatilor, conform legislatiei in vigoare pentru cele doua patologii, gripa si Covid-19.

Testul lansat de Synevo este acreditat de Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA), avand o acuratete foarte ridicata. Testul este procesat pe platforme automatizate cobas® 6800 si cobas® 8800, unice in sistemul privat din Romania.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.