Atentie la acest simptom mai putin cunoscut al infectiei cu COVID-19!

1
De Maria Constantin
26 apr. 2020

Afectiunile pielii aparute brusc ar putea semnala infectarea cu noul coronavirus, avertizeaza dermatologii care au analizat eruptiile cutanate ale unor pacienti cu COVID-19.

Pe masura ce invatam tot mai multe despre pandemie, devine clar ca simptomele noului coronavirus nu doar variaza mult de la persoana la persoana, dar sunt diferite fata de ce se stia la inceput. De exemplu, s-a aflat mai tarziu ca pierderea mirosului si a gustului sunt semne la fel de importante ale infectiei cu COVID-19, precum tusea si febra puternica.

Din cateva cazuri documentate recent se distinge un alt posibil simptom. Si este unul surprinzator: eruptiile cutanate. Potrivit Refinery29, afectiunile pielii includ colorarea degetelor de la picioare in tonuri de rosu sau albastru, aparitia unor basicute dureroase si chiar cazuri de cangrena sau leziuni vasculare.

Modificarile neobisnuite la care sa fii atenta

Joshua Zeichner, dermatolog si director de cercetare cosmetica si clinica la departamentul de dermatologie al spitalului Mount Sinai din New York, a explicat pentru publicatia citata schimbarile prin care trece pielea pacientilor cu COVID-19, observate pana acum. Acestea includ „modificari neobisnuite, cum ar fi o eruptie rosie similara cu cele care pot fi vazute la alte infectii virale si mici punctulete rosii”, spune Zeichner.

„Au mai fost observate aspectul de degeratura al degetelor de la picioare si o tulburare vasomotorie, cunoscuta sub denumirea de livedo reticularis”, a adaugat dermatologul.

Ingrijorarea pentru eruptiile cutanate ca simptom de COVID-19 au devenit mai puternice dupa descoperirile din Italia, incluse in raportul „Manifestarile cutanate in COVID-19: o prima perspectiva”, intocmite de Dr. Sebastiano Recalcati, de la departamentul de dermatologie al spitalului Alessandro Manzoni din Lecco. Doctorii au concluzionat ca 18 din 88 de pacienti pozitivi, adica 20,4%, au afectiuni ale pielii, atat la debutul bolii, cat si dupa spitalizare.

Desi nu par in mod deosebit ingrijoratoare, aceste cifre dovedesc ca trebuie cercetat indeaproape modul in care COVID-19 este prezent la nivelul pielii. „Inca nu stim daca o eruptie poate anunta infectarea sau cat de severa va fi aceasta”, a spus Dr. Zeichner. Faptul ca o persoana tuseste sau are dureri in corp nu ofera suficiente informatii asupra legaturii dintre eruptii si COVID-19.

Vorbeste cu medicul!

In lumina noilor informatii, Academia Americana de Dermatologie (AAD) a lansat un registru global pentru specialistii in domeniu in care acestia pot nota simptomele observate pe pielea pacientilor infectati cu noul coronavirus. „Speranta noastra este ca aceste informatii ne vor ajuta sa intelegem manifestarile dermatologice ale virusului care provoaca COVID-19”, arata forul american.

Cum ingrijesti pe cineva care are COVID-19: Masurile pe care trebuie sa le iei

Registrul se adreseaza doar medicilor si profesionistilor din domeniul sanatatii pielii. Daca pacientii pozitivi au simptome specifice sau daca au anumite motive de ingrijorare, le pot raporta medicilor, iar acestia, la randul lor, le pot trece in registru.

In ce priveste fiecare posibil simptom despre care s-a vorbit de la izbucnirea pandemiei, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le observi impreuna cu un specialist, subliniaza Dr. Zeichner. „Daca ai o noua eruptie asemanatoare cu cele descrise, fie ca ai simptome sau nu de COVID-19, ar trebui sa-ti anunti doctorul”, recomanda specialistul.

Foto: Getty Images.