Cum ingrijesti pe cineva care are COVID-19: Masurile pe care trebuie sa le iei

1
De Maria Constantin
15 apr. 2020

Ce te faci daca noul coronavirus ajunge in casa ta? Iata ce ai de facut atunci cand ingrijesti pe cineva bolnav de COVID-19.

Oricate masuri de protectie ne-am lua, oricat de mult am sta in casa, adevarul fundamental e ca nimeni nu este 100% protejat de noul coronavirus. Cazul premierului britanic, Boris Johnson, este emblematic in acest sens. Asa ca atitudinea potrivita pentru a infrunta situatia este sa te pregatesti temeinic pentru situatia nedorita in care cineva din familie are COVID-19. Poate e un scenariu terifiant si ar fi bine sa ramana doar un scenariu, dar trebuie sa stii exact cum se procedeaza intr-o astfel de situatie.

Mersul pe sarma intre bolnav si familie

Daca persoana infectata nu are simptome care necesita internarea in spital, incepe delicatul „mers pe sarma” pe care trebuie sa-l faci atunci cand ai grija de bolnav, cautand sa nu te infectezi si sa-i protejezi si pe ceilalti de infectare, scrie Live Science.

In primul rand, daca cineva din familie are simptome de COVID-19, precum febra, tuse seaca, respiratie scurta, oboseala, dureri musculare si diaree, trebuie izolat. Totodata, trebuie sa iei imediat legatura cu medicul de familie.

Daca simptomele sunt acute, bolnavul va fi transportat cu ambulanta la spital, unde i se face testul. Pentru simptome usoare, medicul de familie recomanda tratamentul ambulatoriu si medicamentatia potrivita.

Conform Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt moderate, iar bolnavii se pot vindeca acasa fara tratament medical. Numai ca aceste cazuri moderate sunt contagioase, astfel ca urmatoarea masura va fi sa interzici orice vizita din exterior.

Animalele de companie trebuie tinute la distanta de persoana aflata in carantina la domiciliu pentru ca se pot infecta si ele.

Masuri de carantina

Bolnavul sta singur intr-o camera si, daca este posibil, sa aiba baia proprie. Camera trebuie fie bine aerisita, iar persoana infectata va avea vesela, tacamuri si prosoape proprii. Dupa fiecare folosire, toate acestea vor fi spalate conform instructiunilor CDC:

– spala imediat orice lucru impregnat cu fluide corporale.
– arunca manusile folosite pentru curatenia in camera bolnavului. Spala-te pe maini cu sapun si apa calda dupa indepartarea manusilor.
– spala articolele textile refolosibile la masina de spalat, cu detergent si programul de curatare la temperatura maxima.

Igiena la cel mai inalt nivel

Igiena este cea mai buna aparare pe care o poti avea in fata noului coronavirus. Cei care au grija de un bolnav trebuie sa evite sa-si atinga fata cu mainile nespalate. Spala-te pe maini cu religiozitate, freaca-le indelung cu sapun si clateste-le cu apa timp de cel putin 20 de secunde. Cand nu poti sa te speli, o solutie dezinfectanta cu minimum 60% alcool este eficienta.

Mastile de protectie pot limita raspandirea COVID-19. Pacientul trebuie sa poarte obligatoriu masca atunci cand in camera lui intra cineva. Daca acesta respira greu, atunci cel care il ingrijeste poate fi singurul care poarta masca, precizeaza CDC.

Daca persoana care acorda ingrijire trebuie sa faca curatenie in camera bolnavului si sa ia contact cu fluidele corporale ale acestuia, atunci trebuie sa poarte masca si manusi de unica folosinta pe care sa le arunce. Dupa parasirea camerei, ingrijitorul inlatura mai intai manusile si le arunca intr-o punga sau o cutie, apoi se spala insistent pe maini. Scoate masca, o depune in acelasi recipient si se spala din nou pe maini.

Apoi, suprafetele atinse de la iesirea din camera trebuie dezinfectate: clanta usii camerei, pragul exterior, podeaua, clanta usii de la baie, robinetii si chiuveta de la baie trebuie curatate periodic cu dezinfectant.

Monitorizarea pacientului

Desi cele mai multe cazuri sunt usoare, unele pot fi complicate, pacientii avand pneumonie sau sindromul respirator acut. Daca apar simptome serioase, precum dificultatile de respiratie, durere persistenta in piept, confuzie sau tumefierea buzelor sau a fetei, bolnavul trebuie sa primeasca rapid ingrijire medicala, avertizeaza CDC.

Cum sa-ti speli masca textila de protectie pentru a te apara de COVID-19

Nu exista un tratament pentru COVID-19, dar spitalele pot trata cel mai bine complicatiile, inclusiv cu ventilatoare pentru sustinerea functiei respiratorii.

Semnele vindecarii

Odihna si consumul de lichide sunt importante pentru vindecare. Daca bolnavul are temperatura ridicata, i se poate administra un medicament care reduce febra, precum aspirina sau paracetamol. Inca persista dezbaterile asupra efectului ibuprofenului, asa ca e mai bine sa-l eviti, recomanda Live Science.

Pacientul poate ramane in autoizolare dupa ce febra a trecut si daca au trecut cel putin 72 de ore fara sa aiba nevoie de medicamente, daca celelalte simptome, precum tusea si respiratia scurta s-au imbunatatit si daca au trecut cel putin sapte zile de la data aparitiei primului simptom, precizeaza CDC.

Foto: Unsplash.com