Saruta-ti partenerul in fiecare zi si vei trai mai mult

1
De Ioana Marosan
22 mart. 2019

Cel putin asta sustin expertii si, desi pare sa fie doar o exagerare, este adevarat. Saruta-ti partenerul in fiecare zi si vei trai mai mult. Mai fericita. Mai putin stresata. Mai iubita.

Desi suna ciudat, se pare ca pastrarea obiceiului zilnic de a-ti saruta partenerul are o influenta benefica asupra starii de sanatate a organismului. Cei de la BrightSide au aflat exact ce se intampla cu organismul tau atunci cand iti saruti partenerul si felul in care sarutul contribuie la imbunatatirea calitatii vietii tale.

Ce se intampla cand sufletele pereche se saruta pentru prima data?

Sarutul alina alergiile

Se pare ca o sesiune de sarutari de 30 de minute poate sa contribuie la reducerea simptomelor febrei fanului, o alergie produsa de polen sau de praf. Aparent, un sarut bun contribuie la scaderea anticorpilor imunoglubulinei E din sange. Acesti anticorpi elibereaza histamine care sunt responsabile pentru aparitia simptomelor alergiilor, cum ar fi ochii aposi, stranut si nas infundat.

Sarutul reduce stresul

Daca esti stresata mereu, sarutatul este metoda perfecta pentru reducerea tensiunii acumulate. Atunci cand saruti, corpul tau produce oxitocina, un compus chimic care are rol de calmant. Acest hormon calmeaza agitatia mentala, vindeca anxietatea si te ajuta sa te simti mai relaxata. Atunci cand saruti pe cineva, mandibula ta se relaxeaza si ajungi sa respiri mai adanc.

Izvor de sanatate pentru piele si sistemul imunitar – Nu evita acest ingredient minune

Sarutul arde calorii

Sarutatul te poate ajuta sa consumi pana la 120 de calorii pe ora.

Evident, nu va tine locul unei sesiuni de antrenament, dar iti va lua de pe cap grija micului desert de dupa cina, daca respecti o regula simpla: cu cat vei saruta mai mult, cu atat mai multe calorii vei arde.

Sarutatul te face sa pari mai tanara

Un sarut pasional implica intre 23 si 34 de muschi faciali si 112 muschi de postura. Antrenarea acestor muschi contribuie la modelarea gatului, reducerea ridurilor si la incetinirea procesului de imbatranire, in special a obrajilor.

Sarutatul previne bolile de plamani

In mod normal, un om respira de 20 de mori pe minut. Dar, atunci cand ne sarutam, ajungem sa respiram de pana la 60 de ori pe minut. Acest lucru este benefic pentru plamani, intarindu-i si reducand sansele aparitiei bolilor de plamani.

Sarutatul reduce tensiunea arteriala

Sarutul este bun pentru inima si nu doar in sens romantic. Un sarut lung si pasional regleaza ritmul cardiac, reduce nivelul de colesterol si scade tensiunea arteriala, prin dilatarea vaselor de sange. Atunci cand circulatia sangelui se imbunatateste, toate organele vitale, inclusiv inima, devin mai sanatoase.

10 semne ca trebuie sa introduci mai multe proteine in dieta ta

Sarutul reduce intensitatea crampelor si a durerilor de cap

Efectul dilatator asupra vaselor de sange are mai multe beneficii, printre care si reducerea intensitatii crampelor si durerilor de cap din perioada menstruatiei. Asadar, data viitoare cand esti la menstruatie, nu mai folosi calmante si analgezice, ci incearca o sesiune serioasa de sarutat.

Sarutul potenteaza sistemul imunitar

Se estimeaza ca 80% din bacteriile continute de saliva sunt comune tuturor oamenilor si doar 20% sunt diferite. Atunci cand facem schimb de bacterii, de fapt ne ajutam sistemul imunitar sa produca anticorpi care sa lupte impotriva altor tipuri de infectii.

Sarutul previne aparitia cariilor

Sarutul curata dintii natural. Atunci cand saruti, gura ta secreta mai multa saliva, iar surplusul de saliva neutralizeaza acizii, curata particulele si bacteriile din cavitatea bucala. Bineinteles ca nu trebuie sa renunti la spalatul pe dinti, dar un sarut sanatos dupa ce ai mancat poate sa previna formarea tartrului si degradarea dintilor.

Foto: Shutterstock.com