10 semne ca trebuie sa introduci mai multe proteine in dieta ta

1
De Ingrid David
15 mart. 2019

Ti-ai propus sa te hranesti mai sanatos si ai inceput sa scoti din dieta carnea si preparatele din carne. Poate fi o idee buna, doar ca trebuie sa gasesti modalitati de a introduce alt tip de proteine in dieta ta, astfel incat organismul sa nu sufere.

Vezi care sunt acele semne care iti spun ca duci lipsa de proteine de calitate si ce trebuie sa faci pentru a remedia problema.

Raceala nu se da dusa.

Proteinele joaca un rol important in sistemul imunitar, alaturi de vitamina C. In lipsa lor, esti lipsita de energie, mai vulnerabila in fata virusurilor si a germenilor si te recuperezi mai greu dupa boli. Asa daca vezi ca raceala care te tine deja de o saptamana nu se dusa cu niciun un chip, imbunatateste-ti dieta cu proteine.

9 gustari bogate in proteine care te ajuta sa-ti sculptezi trupul

Senzatie de foame, imediat dupa masa.

Proteinele au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune decat carbohidratii, fapt ce duce la senzatia de satietate de dupa masa. Asta pentru ca, in timp ce carbohidratii asigura o explozie de energie, proteinele „ard“ mai lent, si ai energie mai multe ore. O dieta bogata in carbohidrati creeaza suisuri si coborasuri de energie pe tot parcursul zilei, ceea ce poate avea un impact negativ asupra starii tale.

Nevoia de dulciuri si carbohidrati, tot timpul.

Uneori poftele spun o poveste exacta despre ceea ce are nevoie organismul tau, dar nu intotdeauna. Daca ai inceput ziua cu un mic dejun bogat, probabil ca o sa iti fie foame din nou, destul de repede. Din acest motiv, vei avea tendinta de a consuma zaharuri si carbohidrati pentru a obtine energia de care ai nevoie. Atentie, insa! Mai bine consuma proteine, pentru ca vor fi mai satisfacatoare pentru corpul tau si te vor ajuta sa arzi mai multe calorii pe parcursul zilei.

Quinoa in patru combinatii inedite, care furnizeaza proteine complete

Privire incetosata.

De multe ori ai senzatia ca vezi totul blurat. Ca nu te poti concentra, ca ti-e somn tot timpul. Si aceste stari sunt cauzate tot de lipsa de proteine. Asa ca introdu in dieta proteine, pentru a fi sigura ca nu te mai confrunti cu astfel de stari.

Dureri musculare.

Proteinele stau la baza constructiei tesuturilor musculare, motiv pentru care unii halterofili consuma shake-uri de proteine in „cantitati industriale“. Proteinele suplimentare sunt recomandate celor care cauta sa castige masa musculara, pentru ca, in caz ca sunt insuficiente, corpul arde tesut muscular ca sa alimenteze un antrenament intens.

Recuperare greoaie dupa antrenament.

Corpul tau are nevoie de energie pentru un antrenament, dar are nevoie de energie si pentru a se recupera dupa ce „ai tras tare“e la sala. Proteinele sunt cele care ajuta la reconstruirea muschilor, iar unele studii arata ca incurajeaza, de asemenea, corpul sa continue sa arda grasimea ore intregi dupa ce ai terminat sesiunea de fitness. Daca te simti complet terminata dupa exercitii, iar starea dureaza toata ziua, este posibil sa ai deficit de proteine.

Modificari ale dispozitiei.

Daca treci in scurt timp de la furie la calm excesiv, daca ai chef de cearta, dar apoi, la fel de repede, cazi aproape in depresie, e posibil sa fie tot din cauza lipsei proteinelor. Crizele de furie pot fi explicate prin faptul ca ai mancat prea multi carbohidrati. Ca sa le eviti, incearca sa ai o dieta echilibrata, care sa includa suficiente proteine.

Pierderea parului.

Este normal sa iti pice parul, dar nu mai mult de o suta de fire pe zi. Daca observi ca iti cade parul intr-un ritm alert, inseamna ca in organismul tau se intampla un dezechilibru. In cazul in care aportul de proteine in corp este insuficient, organismul aloca hrana pe care o primeste functiilor pe care le considera mai importante. Cum cresterea parului nu este una dintre ele, rezultatul este pierderea masiva a podoabei capilare.

Ce alimente prefera vedetele atunci cand sunt la dieta

Cercuri negre in jurul ochilor.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand vezi cearcanele pronuntate este sa dormi. Daca in ciuda acestei masuri situatia tot nu se amelioreaza, incearca sa manaci mai multe fructe cu coaja lemnoasa, oua sau carne slaba.

Probleme cu somnul.

Daca te chinui sa adormi noapte dupa noapte, nu este exclus sa ai o lipsa de melatonina. Melatonina este derivata din triptofan, un aminoacid ce se gaseste in concentratii mari in nuci, seminte, tofu, branza, carne rosie, carne de pui, curcan, peste, ovaz, fasole, lamai si oua. Exact aceleasi alimente care sunt bogate in proteine.

Foto: Shutterstock.com