Specialist ORL: Ce boli grave risti daca ai tulburari respiratorii

1
De Cristina Tudor
15 mart. 2020

Somnul linistit este esential pentru o sanatate buna, fizica si mentala. De aceea, vrem sa atragem atentia asupra importantei unui somn linistit.

Tulburarile respiratorii in somn, asociate cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare sau depresie! Cat este de important un somn linistit

Tulburarile respiratorii care nu ne lasa sa dormim

Acum cateva zile, de Ziua Mondiala a Somnului, Dr. Ioan Bulescu, Medic Specialist ORL – cu competente in Somnologie la Clinica Medicum a atras atentia asupra tulburarile respiratorii in somn care au o prevalenta din ce in ce mai crescuta, in special in populatia adulta, ceea ce constituie o problema globala, acestea fiind asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, modificari in metabolismul glucozei, dar si depresie si accidente rutiere cauzate de somnolenta diurna.

”Tulburarile respiratorii in somn reprezinta un grup de boli caracterizate prin respiratie anormala in timpul somnului. De multe ori, respiratia anormala este determinata de ingustarea sau obstructia completa a cailor respiratorii. Tulburarile respiratorii variaza intre obstructii partiale intermitente (sforait), pana la obstructii complete repetitive asociate cu episoade de scadere a saturatiei in oxigen (apnee obstructiva in somn). Din acelasi grup de boli fac parte apneea centrala in somn si sindromul de obezitate-hipoventilatie.” Dr Ioan Bulescu, Medic Specialist ORL – competente in Somnologie, membru in American Academy of Sleep Medicine.

Majoritatea tulburarilor respiratorii in timpul somnului sunt asociate cu treziri sau microtreziri care determina somnolenta in timpul zilei, datorate de fragmentarea excesiva a somnului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.