Tot ce trebuie sa stii despre suplimentele cu ulei de peste daca vrei sa previi bolile cardiovasculare

1
De Ioana Marosan
24 sept. 2019

In fiecare zi, in lume se consuma cantitati enorme de suplimente cu ulei de peste, acestea fiind considerate benefice pentru sistemul cardiovascular. Dar oare asta e tot?

In fiecare minut, undeva in lume o persoana moare din cauza unei afectiuni cardiovasculare. Procentul este in crestere de la an la an, incepand cu 2011, dupa mai multi ani de scadere.

Studiile psihologice confirma: Aceste 10 obiceiuri simple aduc sanatatea si fericirea in viata ta

In ciuda reclamelor insistente, studiile efectuate asupra suplimentelor cu ulei de peste nu au aratat beneficii clinice semnificative fata de cele ale terapiilor standard, potrivit Blogs.scientificamerican.com. Aceste statistici sunt ingrijoratoare pentru ca multi oameni aleg sa ia aceste suplimente in speranta prevenirii aparitiei bolilor cardiovasculare. Iar dovezile concludente ca aceste suplimente, supranumite suplimente cu acizi grasi Omega-3, previn bolile cardiovasculare lipsesc.

Studiu. Suplimentele cu ulei de peste: eficiente sau nu?

Insa consumatorilor li s-a spus atat de des ca suplimentele cu ulei de peste sustin sanatatea inimii, incat aceasta afirmatie este acceptata acum fara rezerve. Insa dupa decenii in care s-a asteptat fara succes demonstratia stiitifica a acestei afirmatii, nu se poate concluziona decat ca prevenirea bolilor cardiovasculare nu e atat de simpla.

4 mituri despre sanatate auzite in copilarie in care nu mai trebuie sa crezi

O concluzie a acestor afirmatii a fost publicata recent in prestigioasa publicatie Annals of Internal Medicine. Articolul, publicat pe 9 iulie 2019, a avut in vedere 24 de suplimente si regimuri care au ca scop prevenirea bolilor cardiovasculare. Autorii au evaluat 9 studii sistematice si 4 testari controlate care au acoperit 277 de studii si 992.129 de participanti.

Doar cateva suplimente alimentare ofereau o forma de protectie impotriva bolilor de inima

Concluziile au indicat faptul ca doar cateva suplimente alimentare ofereau o forma de protectie impotriva bolilor cardiovasculare, in timp ce unele dintre ele agravau aceste boli. Produsele pe baza de Omega-3 nu indicau vreo dovada ca sunt asociate cu reducerea riscului de infarct miocardic si boala coronariana.

Acest studiu este cel mai recent dintr-o serie tot mai mare de dovezi care demonstreaza absenta beneficiilor suplimentelor pe baza de ulei de peste pentru sanatatea inimii. Alte studii au aratat faptul ca multe suplimente contineau cantitati mai mici de Omega-3 decat cele inscrise pe eticheta, aveau un continut si o puritate neregulate si, probabil, cantitati ridicate de grasimi saturate si uleiuri rancede.  

Vitamina esentiala care sprijina sanatatea oaselor si a creierului: consum-o zilnic!

Pentru a contribui la diminuare numarului de decese cauzate de bolile cardiovasculare, pacientii cu risc cardiovascular trebuie sa fie informati corect asupra tratamentelor pe care le folosesc si care le sunt recomandate. Suplimentele pe baza de ulei de peste trebuie tratate cu aceeasi atentie ca si medicamentele eliberate pe baza de reteta. Mai ales daca pacientii le iau pentru scopul precis de a preveni si trata bolile cardiovasculare.

Foto: Shutterstock.com