Tu faci 30 de minute de miscare in fiecare zi?

1
De Monica Radulescu
3 sept. 2018

Stim deja cat de important este sa facem miscare, dar cum ar trebui sa procedam, astfel incat sa profitam de toate beneficiile sportului? Afla de la un expert.

„Pentru o viata sanatoasa, faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi”. Auzim des mesajul, la radio si la TV, dar nu stim ce presupune aceasta miscare si cat de intensa ar trebui sa fie.

Asa ca l-am intrebat pe Alex Marcu, antrenor personal si manager la Orhideea Sport.

Spune nu sedentarismului

In primul rand, sedentarismul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, dar si a obezitatii si a unor forme de cancer. De aceea, sportul este esential pentru a preveni toate aceste afectiuni.

„Cele 30 de minute de miscare pe zi nu sunt necesare din motive estetice, ci mai ales din motive de sanatate. Se spune ca ceea ce facem noi acum pentru corpul nostru se va vedea peste 10 ani. Cele 30 de minute de miscare sunt inutile daca le faci doar de doua ori pe saptamana”, spune antrenorul. Acelasi lucru e valabil si pentru mersul la sala de doua ori pe saptamana. „Nu esti o persoana activa daca mergi doua zile pe saptamana la sala. Esti o persoana sedentara care face doua antrenamente pe saptamana. Chiar daca resusesti sa produci niste schimbari estetice, organismul nu se bucura de prea multe beneficii”, considera Alex.

Alege un tip de miscare si practica-l in fiecare zi

Astfel, consecventa este cuvantul-cheie daca vrei sa fii sanatos. Cele 30 de minute de miscare pe zi pot fi facute oriunde si sub orice forma: acasa, la sala sau in parc. Orice activitate conteaza, atata vreme cat iti misti corpul.

Ridica-te de la birou la fiecare ora

Daca lucrezi mult la birou, regula de aur este sa te ridici de pe scaun la fiecare ora si sa faci cateva exercitii de intindere pentru a preveni durerile de spate.

Mergi intr-un ritm accelerat

Mersul pe jos de acasa la munca si inapoi nu este considerat miscare daca nu o faci in ritm alert, astfel incat sa pui tot sangele in miscare. Poti alege un parc sau poti face chiar cateva ture de mers rapid in jurul blocului.

Incepe-ti ziua intr-un mod dinamic

Daca iti doresti ceva mai intens, Alex recomanda sa-ti incepi ziua cu 10 minute de exercitii efectuate intr-un ritm accelerat.

„Multi asociaza miscarea intensa cu antrenamentul cu intervale. Toata lumea a auzit de asta, dar ce inseamna? Presupune sa lucrezi perioade scurte de timp (30-40 de secunde) la o intensitate mai mare, apoi sa scazi intensitatea cat sa-ti revii, si sa reiei intensitatea crescuta. Acesta este cel mai bun efort fizic pe care il putem face dimineata daca vrem sa stimulam metabolismul”, spune antrenorul.

Miscarea este la fel de importanta precum somnul si alimentatia

Indiferent de tipul de miscare ales, este bine sa faci sport in fiecare zi. Este la fel de important precum somnul si alimentatia, singurul mod de a fi in forma… si de a nu apela prea des la medic.

Foto: Shutterstock.com