Un nivel scazut al acestei vitamine creste riscul de infarct, accident vascular si chiar cancer

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
18 nov. 2020

Deficientele nutritionale pot aparea din mai multe motive, inclusiv din cauza medicamentelor si a consumului excesiv de alcool.

Aproximativ 40% dintre oameni au deficienta de fier, 15% au deficienta de iod si 405 dintre copii cresc fara suficienta vitamina A.

Cele mai periculoase deficiente nutritionale sunt cea de vitamina D, cea de vitamina B12 si cea de magneziu.

Vitamina D

Oamenii de stiinta de la Harvard spun ca un nivel scazut de vitamina D creste riscul de infarct, accident vascular cerebral si nu mai putin de 17 forme de cancer.

”Majoritatea oamenilor au slujbe care presupun sa stea de dimineata pana seara la birou, asa ca nu se expun 15 minute pe zi la soare, asa cum ar fi necesar pentru doza zilnica necesara de vitamina D”, explica dr. Leslie Matthews.

Cercetarile arata ca deficienta de vitamina D duce la 85.000 de decese cauzate de cancer, in SUA, anual.

Dr. Leslie Matthews recomanda consumul regulat de peste gras precum sardinele, somonul si pastravul si folosirea unor suplimente de vitamina D pentru rezolvarea problemei.

Lipsa vitamine. Vitamina B12

Mai mult de 40% dintre persoanele peste 26 de ani sunt deficiente de aceasta vitamina esentiala. Este o epidemie tacuta, spune medicul, in special in cazul vegetarienilor si persoanelor peste 60 de ani.
Vitamina B12 este esentiala pentru formarea celulelor rosii din sange, pentru functia neurologica si pentru sinteza ADN-ului. Recent o cercetare a scos la iveala o legatura intre deficienta de vitamina B12 si utilizarea medicamentelor pentru arsuri la stomac, care inhiba acidul gastric. Persoanele care folosesc inhibitori de pompa de protoni pentru tratarea refluxului gastroesofagian si altor afectiuni ale stomacului si esofagului pentru doi sau mai multi ani au un risc cu 65% mai mare de a avea deficienta de vitamina B12.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.