Ce trebuie sa stii daca pleci in vacanta in Grecia

1
De Maria Constantin
3 iul. 2020

De la 1 iulie, Grecia a renuntat la restrictiile impuse de pandemia de COVID-19 si si-a deschis granitele pentru turisti. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti petreci concediul in aceasta tara!

Odata cu relaxarea masurilor restrictive de pe teritoriul Greciei, accesul turistilor straini in aceasta tara va suferi unele modificari. Purtatorul de cuvant al guvernului Greciei, Stelios Petsas, a anuntat care sunt principalele masuri pe care autoritatile din aceasta tara le vor lua. „Grecia trece la urmatorul pas in reluarea activitatilor turistice, bazate pe protejarea angajatilor din turism, a locuitorilor din zonele turistice si a vizitatorilor”, a spus oficialul citat de Greek City Time.

Schimbarile pentru turisti

Toti cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene au accesul permis in Grecia, inclusiv cei din statele Schengen (Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elvetia), precum si din Irlanda si Marea Britanie. Toti cetatenii din statele non-UE pot intra in Grecia daca au permis de sedere in Grecia.

Restrictiile nu se aplica persoanelor de pe listele de exceptii, de exemplu pentru angajati din sistemul medical, muncitori sezonieri, angajati din transporturi, membri ai fortelor armate si celor a caror munca nu poate fi prestata de la distanta.

La fiecare doua saptamani, autoritatile elene vor revizui lista tarilor ai caror cetateni pot intra in Grecia, in conformitate cu recomandarile UE. In prezent, pe aceasta lista figureaza Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zealanda, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia si Uruguay. Statul Chinei va fi revizuit pentru stabilirea unui regim de reciprocitate, relateaza sursa citata.

Cetatenii din statele non-UE trebuie sa prezinte la vama documentele care sa ateste ca au rezidenta in Grecia.

Se deschide traficul aerian

De la 1 iulie sunt permise aterizarile curselor de pasageri pe orice aeroport din Grecia. Totusi, pentru inceput, sosirile vor fi permise doar pe aeroporturile din Atena si Salonic. Zborurile directe din Suedia si Marea Britanie raman interzise pana la 15 iulie.

Situatia de la frontierele terestre

La granita cu Bulgaria accesul turistilor va fi permis doar la punctul de frontiera de la Promachonas. Celelalte puncte de trecere vor fi deschise turistilor doar in cazul unor situatii exceptionale. La granitele cu Albania, Macedonia de Nord si Turcia, intrarea in Grecia este permisa doar pentru motive exceptionale.

Pe de alta parte, la granitele maritime este permisa intrarea prin porturile Patras si Igoumenitsa.

Cum se vor desfasura controalele la granita

Toti turistii care vin in Grecia sunt obligati sa completeze formularul electronic (Passenger Locator Form)) cu 48 de ore inainte. La punctele de frontiera vor fi efectuate teste aleatorii de COVID-19, iar turistii trebuie sa urmeze dispozitiile Secretariatului General pentru Protectie Civila din Grecia.

De la 1 iulie, 126 de ofiteri din cadrul corpurilor sanitare ale armatei Greciei vor fi detasati suplimentar pe 22 de aeroporturi si patru nave la punctele de trecere a frontierei pentru a ajuta la colectarea probelor pentru testele de COVID-19.

Cele mai frumoase plaje din Grecia pe care le puteti vedea vara aceasta

Cadrele medicale militare vor fi prezente in aceste puncte timp de trei luni, ca urmare a cererii inaintate de Secretariatul General al Protectiei Civile catre Ministerul Apararii, condus de Nikos Panagiotopoulos. Medicii si asistentii medicali ai armatei vor fi implicati doar in colectarea esantioanelor, iar testele si procedurile ulterioare vor ramane in sarcina Ministerului Sanatatii.

Purtatorul de cuvant al guvernului a adaugat ca Grecia, in colaborare cu partenerii din Uniunea Europeana, isi rezerva dreptul de a modifica fara niciun preaviz conditiile de intrare pe teritoriul national, in functie de numarul de cazuri noi de COVID-19 ce vor fi inregistrate pe parcurs.

Avertisment MAE pentru romanii care merg in Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o informare prin care anunta conditiile de trecere a granitei pentru cei care vor pleca in Grecia in perioada 1-15 iulie. Ministerul transmite ca masurile generale de preventie anti-COVID-19 (purtarea mastii, dezinfectarea mainilor si distantarea sociala) raman obligatorii. „In ceea ce priveste accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectarii cu SARS-CoV-2. Persoana testata trebuie sa astepte rezultatul timp de 24 de ore, in conditii de autoizolare, la adresa declarata in formularul electronic”, precizeaza MAE.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena: +302106774035 si Consulatului General al Romaniei de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena +306978996222 si al Consulatului General al Romaniei de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia „Calatoreste in siguranta” (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Foto: Unsplash.com