Katy Perry, Billie Eilish, Miranda Lambert si alti artisti consacrati semneaza o petitie impotriva muzicii generate cu ajutorul inteligentei artificiale

1
De Alice Papuc
10 apr. 2024

Katy Perry, Billie Eilish si Miranda Lambert se alatura acelor artisti care se opun inteligentei artificiale. Afla motivul!

Te-ai intrebat vreodata cat de departe poate ajunge tehnologia? Atat de departe incat Artists Rights Alliance sa realizeze o petitie impotriva muzicii generate cu ajutorul inteligentei artificiale. Katy Perry, Billie Eilish, Miranda Lambert, J Balvin, Jonas Brothers, Camila Cabello, Imagine Dragons si alti artisti consacrati se alatura miscarii.

Principalele argumente aduse de artisti

Principalul argument adus sustine ca inteligenta artificiala ar putea sa submineze originalitatea si creativitatea din industria muzicala. Acest lucru poate fi observat inca de la inceputul petitiei: “Cerem dezvoltatorilor de AI, companiilor de tehnologie, platformelor si serviciilor de muzica digitala sa inceteze folosirea inteligentei artificiale pentru a incalca drepturile artistilor umani”.

In continuare, sunt aduse argumente in ceea ce priveste utilizarea responsabila a inteligentei artificiale in domeniul muzical si, bineinteles, cat de echitabil poate fi acest lucru din punct de vedere financiar. “Noi credem ca, atunci cand este utilizata responsabil, inteligenta artificiala are un potential enorm de a avansa creativitatea umana intr-un mod care sa permita dezvoltarea si cresterea unor experiente noi si interesante pentru fanii muzicii peste tot. Cu toate acestea, unele platforme si dezvoltatori folosesc AI pentru a sabota creativitatea si pentru a submina artistii, compozitorii, muzicienii si detinatorii de drepturi”, se continua in petitie.

Astfel, exista preocupari legate de faptul ca utilizarea inteligentei artificiale ar putea conduce la o uniformizare a sunetului si a stilurilor muzicale, reducand diversitatea si inovatia din domeniu.

Katy Perry: „Am devenit mai puternica dupa ce am supravietuit celor mai negre zile din viata mea”

Complexitatea subiectului

Nu putem decat sa recunoastem ca subiectul este unul cat se poate de amplu si de complex. Pe de-o parte, avem acea componenta umana, care rezoneaza cu noi, asa cum este si firesc. Argumentele legate de creativitate, echitabilitate, responsabilitate si relevanta sunt cat se poate de relevante.

Pe de alta parte, suntem „bombardati” de evolutia tehnologiei si de tot ceea ce presupune aceasta. Bineinteles ca exista si argumente pro in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei AI in industria muzicala. Multi sustin ca aceasta poate fi o unealta utila pentru explorarea noilor sunete si concepte muzicale, precum si pentru crearea de coloane sonore sau efecte sonore in industria filmului si jocurilor video.

In final, conteaza foarte mult de care parte a baricadei esti, astfel ca perspectiva fiecaruia poate varia in functie de experientele si valorile individuale.

Foto: depositphotos.com