O analiza de sange poate sa depisteze cancerul la san cu 5 ani inainte de aparitia simptomelor

1
De Cristina Tudor
10 nov. 2019

Mamografiile realizate anual le ofera medicilor sansa de a detecta cancerul la san in stadii incipiente, atunci cand poate fi tratat si vindecat mult mai usor.

Iar acum cercetatorii sunt pe punctul de a dezvolta o noua modalitate de screening a cancerului la san sub forma unei analize de sange care ar putea sa detecteze cancerul cu cinci ani inainte de a prezenta simptome clinice.

Cercetatorii de la Universitatea Nottingham au folosit prezenta unor antigeni asociati cu prezenta tumorilor (TAA), proteine produse de celulele canceroase si anticorpii asociati cu acestea pentru a detecta cancerul in organismul uman. In studiul pilot, cercetatorii au luat probe de sange de la 90 de pacienti cu cancer la san atunci cand au fost diagnosticati, iar apoi le-au comparat cu probe de sange de la 90 de pacienti fara cancer la san. Au testat ulterior probele de sange pentru depistarea autoanticorpilor si a 40 de antigeni TAA asociati cu cancerul la san.

„Rezultatele studiului au aratat ca tumorile de cancer la san induc autoanticorpi impotriva unor antigeni specifici tumorilor. Am putut detecta cancerul cu o precizie rezonabila prin identificarea acestor autoanticorpi din sange”, declara Daniyah Alfattani, unul dintre cercetatorii implicati in realizarea studiului. Cercetarea arata ca in viitor cancerul la san ar putea fi detectat si tratat mult mai devreme.

Potrivit medicului specializat in recontructie mamara Constance Chen, citat de wellandgood.com, accesibilitatea la scara larga a acestui test de sange se intrevede in viitorul indepartat.

„Acest test de sange suna promitator, dar nu este inca pregatit pentru uzul general”, spune medicul.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Shutterstock.com.