Singuratatea in pandemie si nu numai: Ce sa faci cand simti ca nu ai pe nimeni aproape

1
De Irina Constantin
1 dec. 2020

Fie ca ti-ai petrecut pandemia cu parintii, cu o colega de apartament, cu partenerul sau cu pisica, la un moment dat te-ai simtit singura.

Poate chiar ai locuit pe cont propriu pe toata durata autoizolarii, iar acum te incearca frecvent sentimentul de singuratate. Simti nevoia sa interactionezi cu cineva care te intelege, sa iesi din casa si sa imbratisezi pe cineva.

Stim prin ce treci si te asiguram ca multe alte persoane iti sunt in asentiment. Daca te intrebi ce sa faci cand te simti singura, exista cateva raspunsuri ce te pot ajuta. De cele mai multe ori, sinceritatea si vulnerabilitatea sunt cheia.

Ce sa faci cand te simti singura: 5 feluri in care poti gestiona sentimentul

1. Fa-ti planuri inainte ca sentimentul de singuratate sa ajunga la apogeu

Unele persoane detesta sa fie singure, in timp ce altele privesc momentele de singuratate drept oportunitati pentru a petrece timp de calitate cu propria persoana. Pentru a reusi sa ai cea de-a doua perspectiva asupra singuratii este important sa analizezi sentimentul inainte ca acesta sa te acapereze.

Mai exact, daca simti ca ai iesi cu cineva sau ca ai suna pe cineva, pune mana pe telefon si contacteaza-ti prietenii. Stabileste intalniri, fizice sau online, apoi tine-te de programul facut. Astfel, nu vei avea timp sa te simti singura si, in zilele in care nu ai nimic in calendar, vei reusi sa te relaxezi si sa privesti totul ca pe un prilej de a te odihni si de a sta cu tine insati.

2. Asigura-te ca filmele si serialele nu sunt singurele tale metode de coping

Ce sa faci cand te simti singura? Cel mai des, raspunsul sta in seriale lungi sau filme urmarite sub forma de maraton, pe Netflix sau pe alte platforme.

Chiar daca poate fi o metoda eficienta de a-ti readuce zambetul pe buze din cand in cand, urmarirea de filme si seriale nu trebuie sa fie singura ta modalitate de a face fata singuratatii. Asadar, nu abuza de ea, ci foloseste-o doar ocazional!

3. Contacteaza pe cineva exact atunci cand gandul iti zboara la acea persoana

Stii acel moment cand gandul iti zboara la prietena ta, pe care nu ai mai vazut-o sau auzit-o de multa vreme? Este acea clipa in care te intrebi „oare ce mai face Ana?”. De data aceasta, fa-ti un obicei din a actiona pe moment.

Daca tocmai te-ai gandit la cineva, scrie un mesaj, trimite o poza sau suna. Nu trebuie sa ai mereu un motiv pentru a-ti contacta prietenii sau familia. Este de ajuns sa le scrii pentru ca ti-au trecut spontan prin minte.

4. Spune-le celor dragi ca iti este dor de ei

In aceeasi nota, nu trebuie sa iti fie rusine sa le spui celorlalti ca iti este dor de ei si ca simti nevoia sa va intalniti, fie si intr-un call video. Cand te simti singura, este posibil sa eviti contactul cu ceilalti, tocmai pentru ca sentimentul de singuratate te face sa fii mai retrasa si mai moracanoasa.

Totusi, actioneaza impotriva acestei senzatii si exprima-te sincer fata de persoanele apropiate. S-ar putea sa descoperi ca si lor le este dor de tine!

5. Poarta mai des conversatii vulnerabile si sincere

Ce ar fi daca, data viitoare cand esti intrebata „ce faci?”, ai raspunde cu un sincer „ma simt singura” in loc de un clasic „bine”? Prietenii si familia te vor intelege perfect si iti vor oferi tot sprijinul, atat timp cat iti exprimi nevoile, asa cum sunt ele in momentul respectiv.

Nu iti fie teama sa ceri ajutor sau sa cauti compania cuiva, atunci cand simti ca acest lucru ti-ar fi benefic!

Foto: Unsplash.com