5 intrebari pe care mi le pun in fiecare zi

intrebari pe care mi le pun
1
De Andreea Raicu
4 ian. 2019

Daca nu ai raspunsul la unele dintre cele mai importante intrebari pe care ti le poti pune, e posibil ca exact acest lucru sa te impiedice sa evoluezi.

Uita de horoscop, de ghicit in stele sau chiar de discutii lungi la vin cu prietenele, in care incercati sa descifrati firul in patru. Adevaratele raspunsuri la cele mai grele intrebari ale vietii sunt mai usor de obtinut decat ai crede. De fapt, sunt chiar in tine.

Fie ca esti in cautarea unui raspuns despre viata ta amoroasa, job sau urmatorul risc pe care ar trebui sa ti-l asumi, acestea sunt cele 5 intrebari simple pe care ar trebui sa ti le pui in fiecare zi. Eu, una, o fac.

Cine sunt?

Nu, nu te-ai intors in timp la ora de filosofie din liceu si nici n-o sa primesti nota pe raspunsul pe care-l dai, dar gandeste-te un pic. Cand a fost ultima oara cand chiar te-ai gandit la cine esti exact in acest moment? Nu cine ai fost/cine crezi ca esti/cine ti s-a spus ca esti/cine vrei sa fii, ci exact cine esti chiar acum? Tu, omul din oglinda, cel cu care traiesti 24 de ore din 24, 365 de zile pe an.

Daca a trecut ceva vreme, e timpul sa te reconectezi la tine. Fie ca-ti pui pe hartie gandurile, emotiile si valorile sau raspunzi unor teste psihologice, sunt o gramada de moduri prin care te poti cunoaste si intelege mai bine. Cu cat stii mai bine cine esti si ce e important pentru tine, cu atat mai usor iti va fi sa identifici ce iti trebuie si ce nu.

Comportamentul meu reflecta cine sunt?

Gandhi a spus la un moment dat ca “fericirea e atunci cand ce crezi, ce spui si ce esti sunt in armonie.” O idee simpla, care te va pune pe ganduri mai ales daca in acest moment nu te bucuri de aceasta sinergie. Adevarul este ca multi oameni isi traiesc viata actionand mai mult din obisnuinta decat din constiinta. Poate de aceea multi dintre noi ne simtim deconectati de casa, relatii, job, prieteni si mediul inconjurator.

Cand te fortezi sa spui “da”, cand de fapt vrei sa spui “nu”, cand te lasi convinsa de frica si continui pe un drum gresit doar pentru ca “asa trebuie”, cand zambesti politicos desi te simti insultata, nu faci decat sa te tradezi pe tine insati si sa le trimiti celor din jur mesaje gresite despre cine esti, ce crezi si care sunt valorile si limitarile tale.

Ce imi doresc cu adevarat sa obtin?

De cate ori nu mi s-a intamplat sa incep o dieta lunea si joia sa ma hotarasc brusc sa o incalc, convinsa fiind ca nu pot trai fara nu stiu ce desert delicios ce mi-a aparut in cale, dar promitandu-mi ca de luni ma reapuc serios. Dupa o perioada foarte lunga de acest du-te-vino obositor, am avut o discutie serioasa cu mine. M-am intrebat ce-mi doresc cu adevarat sa obtin de la ceea ce fac. Vreau sa ma rasfat cu deserturi mai mult decat vreau sa am silueta pe care mi-o doresc sau invers?

Mi-am pus aceasta intrebare nu o data, ci de fiecare data cand pofteam la ceva bun. Si ghici ce? Pentru ca mi-am dat de ales – fara sa ma judec – m-a ajutat sa ma simt bine cu decizia luata. Aceasta intrebare poate fi folosita in tot felul de alte situatii de viata, de la daca ar fi mai bine sa nu iesi la cocktailuri pentru a strange pentru vacanta de vis pana la daca e bine sau nu sa raspunzi la sms-ul trimis de un fost iubit.

De ce gandesc astfel?

Obisnuiam sa despic firul in patru si sa ma consum de la chestii care nu erau cu adevarat importante. Dupa multe nopti nedormite, am luat decizia de a-mi analiza propriile reactii, fortandu-ma sa gasesc motive logice pentru grijile si stresul care ma cuprindeau. Asa anulam tesaturile uneori apocaliptice ale mintii si vedeam in sfarsit clar lucrurile.

De ce nu pot si eu?

Stiu cum e sa privesti cum prietenii sau oamenii apropiati se bucura de experiente si impliniri pe care ti le doresti si tu. De multe ori bucuriile si fericirea lor ma trimiteau intr-o frenezie a eternei intrebari dureroase: “ei cum pot si eu nu?” Intr-o zi am decis sa schimb modul de privi lucrurile. In loc sa-mi plang de mila, aleg sa gasesc un raspuns logic pentru fiecare situatie: de ce nu am facut inca un copil, de ce nu m-am casatorit inca, etc. In plus, am ales sa pun in balanta lucrurile pe care le-am facut si care m-au implinit la fel de mult: am plecat in India si m-am regasit, mi-am deschis propriul business, etc.

Pune-ti aceste intrebari zilnic si vei vedea ca rutina in care simti ca esti blocata incepe sa se disperseze si vei vedea mai clar directia in care trebuie sa te indrepti.

Foto: Alex Rosieanu