Asuma-ti viata si nu ii mai invinui pe parintii tai

1
De Andreea Raicu
14 nov. 2019

Sunt sigura ca ai auzit expresia „e important sa vindeci copilul din tine”.

E prezenta in terapie si la cursurile de dezvoltare personala. Odata ce vindecam copilul din noi si nu mai dam vina pe parintii nostri, vom putea in sfarsit sa ne traim viata constient, vom putea sa evoluam si sa ne dezvoltam armonios.  Deciziile pe care le vom lua vor fi in sfarsit ale noastre. Nu vom mai fi programati de ceea ce ne-au invatat parintii nostri sa fim.

Problema e ca… aceasta mentalitate este una de victima. Hai sa-ti explic si de ce.

Nu neg faptul ca toti avem nevoie sa ne vindecam de anumite lucruri care ni s-au intamplat in copilarie. Chiar si daca ai avut parte de parinti minunati, tot porti anumite rani de care esti mai mult sau mai putin constienta.

Dar cred ca e important sa abordam aceasta situatie un pic diferit.

Toti avem aceasta perceptie cum ca, intr-un fel sau altul, am fi meritat sau am fi avut nevoie sa fim tratati intr-un anumit mod. Aud multi oameni spunand ca ar fi fericiti astazi daca parintii lor n-ar fi facut anumite greseli atunci cand i-au crescut.

Eu nu cred asta. Cred ca parintii nostru au facut tot ce au stiut si au putut ei mai bine. Ne-au tratat in singurul mod in care au stiut ei sa ne trateze. Parintii nostri sunt personajele negative in aceasta poveste in care noi suntem victimele. Personajele negative sunt propriile noastre ganduri care apara in fiecare moment din cauza mecanismelor de aparare cu care am crescut.

Sigur, recunosc ca mi-as fi dorit ca mama sa fie mai prezenta in copilaria mea. Mi-as fi dorit ca tatul meu sa nu puna atat de multa presiune pe mine atunci cand eram in crestere. Toate aceste lucruri m-au afectat in multe moduri si in mod clar multe din deciziile pe care le-am luat in viata s-au bazat pe aceasta programare pe care am primit-o de la parintii mei. Dar nu ii invinuiesc pentru nimic.

Deciziile pe care le-am luat… fie ca le-am luat subconstient sau in functie de anumiti declansatori programati in mintea si personalitatea mea de parinti… sunt lectii de viata pe care am avut nevoie sa le invat.

Relatiile pe care le-am avut, parteneriatele de business pe care le-am creat, prieteniile de care m-am bucurat, lucrurile pe care as fi putut sa le evit, deciziile pe care as fi putut sa le iau mai bine au fost in mod clar lucruri pe care aveam nevoie sa le traiesc ca sa cresc ca persoana.

Asa ca nu mai da vina pe parintii tai.

Imagineaza-ti ca acum, ca adult, faci cunostinta cu ei la varsta la care tu crezi ca ei luau decizii gresite in ceea ce te priveste. I-ai mai invinui sau i-ai intelege?

Incearca sa te pui in pielea lor si sa intelegi ce inseamna sa ai grija de un om cu tot stresul care vine la pachet cu acest lucru. Cred ca ai simti mai multa compasiune fata de ei pentru ca ti-ai da seama ca suntem cu totii oameni si perfectiunea nu exista.

Imagineaza-ti ca vei avea si tu un copil – daca nu ai unul deja sau chiar mai multi. Gandeste-te cate din lucrurile pe care le faci acum, asa cum poti tu mai bine, ii vor cauza acestuia anumite comportamente in viitor, pe care nu le poate controla. E vina sa ca va fi programat sa fie intr-un fel sau altul? Evident ca nu! Dar e vina ta? Sau si tu, la randul tau, incerci sa descifrezi acest mister al vietii si sa faci ceea ce poti si crezi ca e mai bine?

Da, si parintii gresesc.

Si da, aceste greseli ii afecteaza pe copii. Dar vina nu e a nimanui. Important e sa-ti dai seama in ce moduri te-au afectat parintii tai, sa faci un efort constient sa accepti situatia asa cum e, sa-i ierti si sa mergi mai departe. Daca vei continua sa joci rolul de victima si sa pui toata evolutia ta in carca parintilor, nu vei sti niciodata de ce esti capabila.

Eu nu dau vina pe parintii mei. Sunt oamenii de la care am invatat multe si datorita lor am ajuns sa fiu omul care sunt astazi, cu bune si cu rele. Cand iti traiesti viata pornind de la iubire si acceptare, asta primesti inapoi, asta atragi.

Te astept la seminarul cu numarul 8 din programul meu de mentoring Woman4Women, unde vom vorbi despre relatia cu parintii si cum putem scapa de pattern-urile capatate in copilarie. Vei afla raspunsul la intrebari precum:

  • Ce este si cum se formeaza personalitatea?
  • Vocea parintilor devine vocea ta interioara?
  • Ce pastrezi si la ce renunti din mostenirea parintilor tai?
  • Nu iti place ce face mama ta si cu toate acestea ai devenit copia ei fidela, fara sa realizezi sau fara sa fii constienta de asta.
  • Asuma-ti viata si nu ii mai invinui pe parintii tai.
  • Metode care te ajuta sa fii mereu constienta de vocea ta interioara si sa nu o lasi sa iti inflenteze alegerile.

Foto: Arhiva personala