4 limitari mentale legate de bani care te saboteaza

limitari mentale despre bani
1
De Roxana Dobrita
13 aug. 2020

Un factor determinant al succesului tau financiar are la baza mentalitatea pe care o ai despre bani.

Oricat ai munci de mult si oricati bani ai face, daca le dai voie credintelor adanc inradacinate despre bani sa te limiteze, nu vei reusi niciodata sa te bucuri de prosperitate si de o viata implinita din punct de vedere financiar. Aceste credinte vin fie din copilarie, din obiceiurile sau experientele legate de bani capatate de-a lungul timpului, influentei altor oameni sau propriilor observatii.

Aceste credinte te fac sa spui lucruri precum:

“N-o sa pot niciodata sa-mi cumpar o casa…”

“Nu-mi permit sa merg intr-o vacanta…”

“N-am cum sa strang bani la ce cheltuieli am…”

Schimba-ti mentalitatea despre bani ca sa atragi abundenta

Daca ai crescut repetandu-ti in minte proverbe precum, “ban la ban trage” sau “la omul sarac nici boii nu trag” si crezand orbeste in adevarul din spatele lor, vei considera ca nu e cazul sa astepti mai mult de la tine pe plan financiar pentru ca e imposibil sa schimbi mana care ti-a fost servita de univers. Prin aceste ganduri si convingeri practic iti pecetluiesti destinul fara ca macar sa-ti dai seama. Nu-ti dai sansa de a incerca sa-ti schimbi circumstantele financiare.

Cum descoperi care sunt convingerile care te limiteaza?

Poate fi frustrant sa te zbati sa ai succes pe plan financiar fara sa identifici mai intai ce te tine pe loc. Dar cum faci asta mai exact? Pentru inceput, incearca sa raspunzi la intrebarile de mai jos.

In copilarie cand cereai bani de la parintii tai ti se spunea mereu ca nu sunt suficienti?

La ora de religie ti s-a spus ca banul e ochiul diavolului?

Ce impact a avut comunitatea in care ai crescut asupra mentalitatii tale legate de bani?

Ca sa-ti fie si mai usor sa identifici convingerile care te impiedica sa te bucuri de prosperitate financiara, gasesti mai jos o lista de 4.

Cum sa-ti protejezi banii in timpul pandemiei de Coronavirus: Sfaturile expertului

Toate problemele mele s-ar rezolva daca as avea mai multi bani

Esti convinsa ca viata ta va fi mult mai frumoasa si mai fericita doar daca vei reusi sa acumulezi suficienti bani. Niciodata nu crezi ca ai destui si de fiecare data vrei mai multi. Din acest motiv, tinzi sa prioritizezi munca in detrimentul vietii de familie, pentru ca esti ferm convinsa ca doar daca vei munci cat de mult e omeneste posibil vei reusi sa strangi cat iti trebuie.

E important ca lumea sa stie ca am bani

In mintea ta, valoarea ta ca om e definita de contul din banca. Ai mereu grija sa-ti cumperi cele mai noi lucruri, de la branduri populare, de care stie toata lumea. Astfel le arati oamenilor ca ai succes si astfel ei te vor admira si respecta mai mult. Adesea tinzi sa-ti cumperi mai multe lucruri decat ai nevoie doar pentru a da lumii impresia succesului tau.

Nu am bani, sunt saraca, trebuie sa tin de fiecare leu

Subiectul banilor iti provoaca anxietate, te straduiesti din greu sa economisesti si esti convinsa ca nu ai suficienti pentru urgente sau zile negre. Esti convinsa ca trebuie sa muncesti din greu pentru orice leu si nu te astepti sa ai noroc din acest punct de vedere.

Economiseste bani usor pana la finalul anului: 5 trucuri inteligente

Banii nu aduc fericirea, doar persoanele lacome se gandesc mereu la bani

Tinzi sa vezi banii ca pe ceva negativ si o sursa de frica, anxietate sau dezgust. Esti convinsa ca cei care au bani sunt lacomi sau ca banii sunt sursa raului pe aceasta lume. Tocmai de aceea nu esti atenta la modul cum iti cheltui banii pe care-i ai si adesea faci alegeri financiare riscante: nu economisesti, arunci cu banii pe lucruri mai putin importante si nu te gandesti la viitor din acest punct de vedere.

Vestea buna este ca poti oricand sa modifici aceste scenarii mentale care te auto-saboteaza. Ele nu sunt permanente.

Sunt sigura ca te-ai regasit in cel putin unul dintre cele 4 puncte, si sper ca ai inceput deja sa faci progrese in depasirea acestor obstacole.

Vreau sa te ajut si in continuare, asa ca te invit la un Webinar Live, Gratuit, alaturi de mine si de colega mea, Anca Pascu, International Success Life & Performance Coach

In acest webinar vom discuta mai pe larg despre aceste 4 piedici si vei descoperi inca una care te tine in loc pe drumul tau spre prosperitate.

Webinarul are loc luni, pe 17 august, de la ora 19:00, si te poti inscrie aici.

Avem si o surpriza pentru tine. Abia asteptam sa o descoperi la webinar!

Foto: Unsplash.com